Budama

Daha iyi bir üretim için bağda budama işi yönetimi kültürel işlemler arasında en önemlisidir. Hasat sonrası en maliyetli ve emek isteyen bir iştir. Budama deyince sadece kış budaması akla gelmemelidir. Çoğu sofralık üzüm üretimi yapan ülkelerde yaz budamasının yanında çilkim, salkım ve danelerin çıkarılması da budamaya ilave edilmiştir. Fakat budama esasen ikiye ayrılır. Yaz ve kış budaması.

Sonbaharda yaprak dökümünden, ilkbaharda gözlerin uyanmasına kadar olan dinlenme süreci içerisinde, asma üzerinde verimli 1 yaşlı çubukların ve bunların uzunluklarının ayarlanarak bırakılması işlemidir. Amacı, verimi yükseltmek, terbiye sistemini korumaktır.

Kış budaması çeşitlere göre uzun, kısa ve karışık budama olmak üzere üç şekilde yapılmaktadır. Örneğin Çekirdeksiz sultaniye, Perlette ve thomson seedless gibi dip gözleri daha verimsiz çeşitlerde uzun budama, Alphons, Trakya ilkeren gibi çeşitlerde ise kısa budama tercih edilmektedir.

Uzun budamada ürün dalı 8-15 göz üzerinden asmanın yapısına bakılarak 6-10 adet çubuk bırakılarak yapılır. Terbiye sistemini bozmayacak şekilde gövdeye yakın olan dipteki çubuk yenileme dalı (yedek) olarak 2 göz üzerinden, üst taraftaki çubuk ise ürün dalı olarak 8-15 gözden budanır. Her asmada en az 4 adet yedek çubuk bırakılması hem verimlilik hemde ertesi yılın terbiye sisteminin korunmasına yardımcı olacaktır.

Bölgemizde ne yazık ki yedek bırakma alışkanlığı oldukça az olup daha fazla ürün alırım düşüncesiyle tek yıllık çubukların çoğu ürün çubuğu olarak bırakılmaktadır. Böyle durumlarda, ölü kol hastalığı ve morfolojik ayrımın gerçekleştiği dönemlerde aşırı hormon uygulamaları gibi nedenlerden dolayı dip gözlerde uyanmanın gerçekleşmediği yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle terbiye sistemine uygun budamanın yapılması, asma yapısına bakılarak ürün çubuk sayısının ayarlanması ve yedek bırakarak budama yapılması oldukça önemlidir. Bu konuda son yıllarda İzmir Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçılar Birliği ile ortaklaşa yaptığımız köy toplantıları ve bilgilendirme çalışmaları ile bu yanlışın bölgemizde giderek azalmasına yardımcı olmaktayız.

Yazımı burada sonlandırırken bir dahaki sayımızda Yaz budaması ve diğer süreçleri irdeleyeceğiz. Bol verimli ve kazançlı bir üretim sezonu dileğiyle…