Hormon kullanımı

Üretici öncelikle hangi amaçla yetiştiricilik yapacağına başlangıçta karar vermelidir. Hormon kullanımında çeşidin gerektirdiği doz ve zamana dikkat edilmelidir. Yapılan çalışmalar hormon kullanımının göz verimliliğini azalttığını ortaya koymuştur.

 

Sofralık Yetiştiricilikte

 

 

Kurutmalık yetiştiricilikte 

 

olmak üzere iki defa kullanılmalıdır. Ancak kurutmalık yetiştiricilikte hormon kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Fidan seçimi

Sağlıklı bir bağ tesisi için sağlıklı fidanlar şarttır. Anaç ve çeşit bakımından ismine doğru fidan temin edilmelidir. Özellikle gövde hastalıkları bakımından fidanların temiz olmasına dikkat edilmelidir. Bunun için gerekirse fidancının kalem aldığı bağlar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. 

 

Azotlu gübre kullanımı

 

Azot bitkilerdeki yeni hücrelerin oluşumu için en gerekli elementlerden biridir. Ancak gereksiz azotlu gübre kullanımı kuvvetli gelişmeye neden olur ve vejetasyonu uzatır. Pişkinleşmeyi zayıflatır. Soğuk ve hastalık dayanımını azaltır. Yanmamış, taze çiftlik gübresi yabancı ot popülasyonunu artırır. Yabancı ot ise hem kendisi hem de konukçuluğunu yaptığı zararlılar nedeniyle zirai ilaç kullanımını artırır.

Yabancı ot mücadelesi

Bağlarda yabancı ot mücadelesi ihmal edilmemelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmadığında hem işçilik hem akaryakıt hem ürün kaybı hem de zirai mücadelede sebep olduğu zorluklar nedeniyle büyük ekonomik zorluklarla karşılaşılabilmektedir.

 

Aşırı ve bilinçsiz sulama

 

Sık ve aşırı yapılan sulamalarla asmaların çevresinde, altında ve iç kısmında fazla nemli bir ortam oluşturulacağı için mantari hastalıklar çoğalırlar. Bu durum sulama maliyetlerini artıracağı gibi zirai mücadele maliyetlerini de artırmaktadır.

Hasadı geciktirme amaçlı uygulamalar

Son zamanlarda özellikle sofralık amaçlı Sultani Çekirdeksiz yetiştiriciliği yapılan bölgelerde bağların hasadı geciktirme amaçlı örtüldüğü görülmektedir. Bu uygulama hasadı geciktirip ürün fiyatını artırmakla beraber başta göz verimliliğinin düşmesi olmak üzere vegetasyonun uzamasına bağlı olarak ilaç sarfiyatının artması, pişkinliğin azalması gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.

 

 

Kaynaklar

ÇELİK, H., AĞAOĞLU, Y. S., FİDAN, Y., MARASALI, B., SÖYLEMEZOĞLU, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A. Ş. Mesleki Kitaplar serisi. 1. Manisa

İLHAN, İ. 1989. Bağcılıkta Budama ve Terbiye Şekilleri. Bağcılık Araştırma Enstitüsü. Yayın No: Genel 32, Çiftçi Broşürü 1. Manisa.

TARGEL Temel Bağcılık Eğitimi Kitabı, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, 2007

YÜKSEL, İ. ERDEM, A. İLHAN, İ. ÜNAL, A. Bağcılıkta Budama ve Terbiye Sistemleri Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yayın No: 101. Manisa.