Asma Fizyolojisi İle Beslenme İlişkileri

Asmaların gelişmeleri itibarıyla yıl içerisinde iki farklı yaşamsal dönemleri mevcut olup uyku (dinlenme) ve aktif hayat (büyüme ve gelişme) safhaları olarak tanımlanmaktadır.

 

Bağlarda

Uyku dönemi sonbaharda asmaların yaprak dökümü ile başlayarak ilkbaharda su yürüme ve gözlerin uyanmaya başlaması ile birlikte sona ermektedir. 

Aktif hayat dönemi ise gözlerin uyanmaya başlamasından itibaren asmaların yaprak dökümüne kadar olan dönemdir.

Asmaların uyku döneminde genel olarak beslenme konusuyla alakalı gelişmeler yaşanmayıp daha çok yapılarıyla ilgili bazı içsel değişimler söz konusu olmaktadır. 

Beslenme ile ilgili olaylar esas olarak aktif hayat döneminde görülmektedir.

İlkbaharda toprak sıcaklığının 10 º C’yi bulduğu andan itibaren gözler uyanmaya başlamaktadır. Bu dönemden itibaren sıcaklık, topraktaki rutubet ve besin madde durumuna göre sürgünler hızlı bir şekilde büyümeye devam ederlerken çiçeklenme döneminde büyüme kısmen yavaşlamaktadır. Daha sonra büyüme hızı çiçeklenme dönemindekine nazaran daha az olmak kaydıyla devam etmekte ben düşme döneminde ise yeniden yavaşlayarak durmaktadır

Asmalar 

özelliklere sahip topraklarda daha iyi gelişme göstermektedir.

Besin elementlerinin en fazla kullanıldığı dönem gelişmenin en hızlı olduğu periyod olup gelişme hızının yavaşlamasıyla birlikte kullanım miktarları da azalmaktadır.

Gelişme dönemleri itibarıyla besin elementlerinin asmaların kullandığı oranlarda ve dengeli bir şekilde toprakta bulunması yeterli bir beslenme açısından önem arz etmektedir. Besin elementlerinin az veya fazla bulunması asmalarda bazı noksanlık veya fazlalıkların görülmesine neden olmaktadır.