Bilginin Kirletilmişliği

Burada medya organlarının da genel itibarı ile şirket oluşumu olduğunu unutmamak gerekir. Üstelik medyaların ana gelir kaynağı reklam verenlerdir. Çoğu medya organı maliyetinin çok altında bir ücretle satılır. Ekleriyle 500 gramı bulan bir gazetenin fiyatı ortalama 1,00 TL civarıdır. 1 ton 1. hamur kağıt ise yaklaşık 700 $/ton (yaklaşık 2.100 TL) olduğuna göre yarım kilogram gazetenin diğer maliyetlerini bir yana bırakın 1,05 TL kağıt maliyeti ortaya çıkar. 

Haber derleme, ajanslara ödemeler, haber değerlendirme ve işleme (editör), sayfa tasarım ve yerleştirme, idari giderler… Medyanın dördüncü güç olarak işlevini yerine getirmesinin önündeki en büyük engel reklama olan bağımlılığıdır. Aksi takdirde yaşayamaz. Ancak medya patronu aynı zamanda iş adamı olduğundan ona yaşaması yetmez. Daha pahalıya ve daha fazla reklamın yanında patron olarak ta ‘çıkarları’nın peşinde koşması muhtemeldir.

İçinde yaşadığımız tarihsel dönemin adını bilgi çağı olarak adlandırdık. Eğer insan bir şekilde bu çağdan sağ çıkmayı başarırsa bu çağın adını ‘Kapital Çağı’ olarak koyması mümkündür. Zira bu çağda bilgi yalnızca teknolojiye, yani para karşılığı satılabilen bir metaya çevrilebiliyorsa bir değeri vardır. Yoksa başlangıç dönemini bir kenara koyarsak bilginin en çok aşağılandığı ve dışlandığı çağdır bu çağ. Bu çağ bilginin kirletildiği, kirli bilginin kutsandığı bir çağdır. (Chomsky, N., Herman, E., 1999)