Güvenli Gıdayı Nasıl Bilirdiniz

Denetimin en doğrusunu vatandaş yapar. Gıda Güvenliğinin başarısı, bilinçli tüketicinin ürün alırken nelere bakılması gerektiğini bilmesidir. Gıda güvenliği karmaşık ve geniş bir konu olabilir. Elbette vatandaş gıdaya ilişkin her şeyi bilemeyecektir. Ki Gıda Mühendisleri dahi bu konuda her şeyi bilemez. Ancak, gıda güvenliği konusunda bazı püf noktaları ve yaygın kullanılan kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Etiket, ambalaj, son kullanma tarihi, sertifika, kalite standartları vb… Konvansiyonel tarım İyi Tarım Uygulamaları, Organik Tarım… Fermantasyon, ısıl işlem, katkı, kalıntı, pestisit, GDO ne demek. Mesela her üründe GDO olur mu? Üretim aşamaları, üretimde sorun çıkması muhtemel kritik noktalar hangileridir…

Peki, köylerden satın aldığınız ürünler… Hiç düşündünüz mü? Marketlerde Pazar yerlerinde size ‘kötü’ ürünler satmak için bekleyen o kötü adamlar bu ürünleri şehirlerden mi aldılar... Bu ürünler fabrikada mı yapıldı. Köyde ürün satanların ürünleri gerçekten sağlıklı mı? Aldığınız ürün gerçekten o köyde mi yetişti? Ya da ihracattan dönen ürünler, yasal limitlerde olsa da12 ayrı tarım ilacı kalıntısı bulunan, aşırı gübrelemeden kalitesi bozulmuş meyve sebze, sıkışık ortamda yaşayan, bol yemleme ve aydınlatma ile kilo aldırılan et hayvanları, kafeste ömrünü geçiren tavuklar şehir merkezinde mi yetişiyor acaba?… Ya da gerçekten sağlıksız olarak kabul edebilir miyiz bu ürünleri…

Kim verdi bize köyde satılan ürünlerle ilgili güvenceyi… Hemen söyleyelim. Köylerde yol kenarlarında satılan ürünlerde de sahtekârlık oranı hızla artıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teşkilatınca (Bakanlık) yapılan denetimler sonucu özellikle iki ilçe, hatta il sınırları arasında satış yaparak denetimden kaçmaya çalışan “Köy Satıcı”ları kullanılmış yağları ısıtarak zeytinyağı ile karıştırıp satabilecek noktaya gelmiş durumda olduğu ortaya çıkmıştır.

Kafamızda bin türlü soru işareti olması gerekirken, acaba hangi diyeti uygulasam, hangisi daha sağlıklı, cildi hangisi güzelleştirir… En doğrusunu da televizyon uzmanları bilir. Genelde hekim ve profesör unvanı vardır. Bu da onlara her konuda konuşma hakkı veriyor. Ancak her hastayı değerlendirirken hastanın özgün durumunun, fiziki, irsi unsurlar ile yaşam biçiminin önemini vurgulamadan geçemeyen hocalarımızın gıdaya ilişkin herkesi aynı kefeye koyması ilginçtir.