Soğuk Stresi de Nedir?

Bitkilerde soğuk zararı, sıcaklığın minimum gelişme derecesinin altına düşmesi ile başlar. Bitkinin yetişme sıcaklığını bilmek gerekir. Her bitkinin yetişme sıcaklığı farklıdır. Sıcaklık daha da düşerse ölüm görülür.  Egzotik bitkilere sahipseniz soğuk stresinde zarar görme eşiklerinin de düşük olacağını bilmelisiniz. 

Bahçeleri yaza hazırla yazısı yazsaydık tam tersine sıcak stresinden bahsedecek ve maksimum gelişme sıcaklığının üzerinde bitkilerin nasıl hırpalanacaklarını anlatıyor olacaktık.

 

Soğuk Stresi Nasıl Zarar Verir? 

Toprakta yeterli su bulunmasına rağmen bitki yaprakları solar. 

Bu durumda aynı zamanda su stresi de oluşur. 

Sıcaklığın yavaş düşmesi bitkinin su miktarını kademeli olarak azaltmasına imkan vereceğinden donmasını ve zarar görmesini de önler. 

 

Don Zararı Nasıl Oluşur?

Ilık giden havalardan sonra görülen ani soğuk ve donlar en tehlikeli olanlardır. Bitki kendisini kışa hazırlamadan ani bir şok veya ölümle karşılaşır.

Dokularda sıcaklığın donma derecesine düştüğü durumlarda, özellikle hücreler arası boşluklardaki suyun donması sonucu oluşan buz kristalleri, hücre duvarlarını parçalayarak hücrelerin mekanik olarak zarar görmesine yol açar. Bunun sonucunda, hücre öz suyun çekilir, aynı zamanda protoplazma pıhtılaşır. Bitki ölür. 

 

 

Açık gecelerde neden don olur?

 

 

Peki dona karşı neler yapabiliriz?

Don Sonrası Neler Yapmalıyız?

Budama hemen yapılmaz, ilk sürgünler görülünce don vuruk dallar ölü dokunun  hemen altından kesilir.