2. Nasıl pişireceğiz

 

İngiltere de araştırma laboratuvarları olan Moley şirketi, dünyanın ilk mutfak robotunu geliştirmiştir. (www.moley.com

 

Kamerası tarafında kayıt altına alınan yemek tariflerini öğrenebilen ve veritabanında saklayabilen, pişiricinin hareketlerini kopyalayarak taklit eden kollardan oluşan profesyonel bir mutfak kabini içersinde çalışan bir sistem. Ayrıca yemek bittikten sonra kendi kendini temizleyen bir robot!  Herhangi bir yemek sitesi ya da iTunes dan tarifleri alıp uygulayan bir yapı. Yakın gelecekte mutfaklarımızda yerini alacak gibi görünüyor.

 

IBM şirketi tarafından desteklenen Watson sistemi, farklı şefler in bir araya gelip robotik ve yazılım kullanarak farklı lezzetler içeren yemeklerin hazırlamak için hazırlanmış bir platform.

 

San Francisco da kurulmuş Momentum Machines şirketi baştan sona el değmeden bir hamburger pişirip, süslemelerini yapıp paketlenebilecek bir hale getirecek robotu ürettiğini ve prototiplerin kullanılmaya başladığını duyurmuştur.

 

Yaklaşık 10 yıl içersinde 3D yazıcıların ucuzlaması ve yaygınlaşması mutfaklara da girmesini sağlayacak.  İspanyol Natural Machines şirketi en son teknoloji içeren Foodini isimli yazıcısını satışa sunmuştur.

 

Kaynak: Natural Machines

Foodini üç boyutlu olarak pişirilmiş halde yemeğe hazır pizza, kurabiye, hamburger gibi yiyecekleri kolaylıkla mutfağa getiren bir teknoloji.

 

Foodini tanıtım videosu:

https://www.youtube.com/watch?v=rPngd9NkX3A

 

Bilim insanları pişirmeye yönelik hem yeni teknolojileri çokça çalışılmakta hemde geleneksel olanlara yeni ekipmanlar ilavesi ile bize sürpriz pişirme teknikleri ve yöntemleri sunmaktadırlar. Fırınlara yerleştirilecek kameralar ve algılayıcılar sayesinde yemeğin ısı, nem, pişirme derecesi, tat ve lezzettin en yüksek noktaya ulaştığı konumu algılayıp cep telefonuna mesaj göndermesi çok yakında söz konusu olacaktır.

 

Hiç şüphesiz son yüzyılımızın mutfakta ki en büyük devrimi mikrodalga fırınlar olmuştur.  Fakat yeni eklentiler ile bu fırınlar bir adım daha teknolojik olabilir. Bettermicrowave.com yetkilileri infra red kameralar ilavesi ile yiyeceklerin sıcaklık haritasını ekrana getirerek mükemmel pişirme ve/veya ısıtma sağlanabileceğini göstermişlerdir.

 

Akıllı tavaların, SmartPromptPan örneğinde olduğu gibi algılayıcılar sayesinde kaynama, soteleme gibi olanakları olan tavaları daha kolay kontrol edilecek yazılımlar ve uyarı sistemleri ile geliştirmiş ve kullanımımıza sunacak aşamaya gelmiştir. 

 

Mutfağımıza yakın zamanda girmesi beklene başka bir ekipman olara SITU örnek verilebilir.

 

SITU aslında basit bir tartı, ancak onun cep telefonları ve tabletlerle konuşma özelliği var.  Üzerine konan yiyeceği ilk önce tartıp ardından kalori ve gıda ve besin değerlerini ekrana getirmektedir.  Böylelikle ne yediğinizi kolaylıkla besin değeri cinsinden sakalam şansınız olacaktır.