Tarımın İletişim Sorunu
Modern dünya tanışmayanların (veya zorunlu tanışanların) arasında iletişimin yaygın olduğu bir dünya…
Mevlana ‘Sen ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşıdakinin anladığı kadardır!’ demiş. Orhan Veli ise bir şiirinde ‘Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel/Kelimelerinse bu kadar kifayetsiz olduğunu/ Bu derde düşmeden önce’…
‘Biz tarım üzerine bir şeyler okuyacağız, sen iletişimden, tarihten bahsedip duruyorsun… Şiirdi, filmdi fıkraydı, ne yapmaya çalışıyorsun’ diyenler olabilir. Hakikatten ben ne yapıyorum… Burası neresi, ben kimim(!) Ben anlatıyorum ama derdimi anlatabiliyor muyum emin değilim. Anlaşılabilirim umuduyla fıkra, sinema, şiir (siteyi müzikli yapsalar şarkı da koyardım aslında…) konuyla ilişkilendirebileceğim ne varsa kullanmaya çalışıyorum. Neden kısa yoldan gitmiyorum?
Modern dünya tanışmayanların (veya zorunlu tanışanların) arasında iletişimin yaygın olduğu bir dünya… Özel alanların kalmadığı, sabah uyanıp daha kendinize gelmeden bir metre kareye nasıl sığdığını anlayamadığımız 10- 12 tanımadığınız insanla yanlış anlamalara müsaade etmemek için vücudumuzu içimize doğru çekmekten de nefes alamadığımız yolculuklar yaptığımız bir yaşam biçimi.
Tanışmayanlar arası iletişim modern insanın en büyük sorunlarından birdir. İş arkadaşlarınızla zaman içersinde tanışabilirsiniz. Gerçek anlamda anlaşabiliyorsanız ne ala… Ama gerçek çoğu zaman zorunlu tanışma, zorunlu anlaşma ve gardınızı arkasına sakladığınız güler yüzünüz., tatlı sözünüz… Sağlığınızı emanet ettiğiniz doktoru, çocuğunuzu emanet etiğiniz doktoru, yemeklerini afiyetle yediğiniz aşçıyı tanımanıza gerek yok. Peki anlaşma… Yani doktorunuzun söylediğini tam olarak anlayabiliyor musunuz? Güven; ‘Üç doktora daha gidelim olar ne diyecek!’