Toprak İşleme

Bir çok çiftçimiz yabancı otlarla mücadele, toprağını havalandırmak, toprak altı zararlılar ile mücadele etmek gibi amaçlar için toprağını sürmektedir. Özellikle hububatta toprak işleme önem arz ediyor. Ne kadar az toprak işleme, o kadar kazanç demektir bana göre. Mesela hiç anıza ekim yöntemini ele aldınız mı? Burada önemli olan uygulamayı minimum düzeye indirmektir. Toprak işleme demek traktörün çalışması, dolayısıyla yakıt harcaması ve işgücü demektir. Burada en az toprak işlemeyi yapmak için 

Toprak işlemede doğru makineler kullanılmalı

Toprağı işlerken arazi doğru şekilde sürülmeli

Yabancı otlara karşı temiz tohumluk kullanılmalı

Zabrus gibi zararlılar ve hububat hastalıkları için ilaçlı tohumluk kullanılmalı

Yabancı otlar ile zamanında mücadele edilmelidir. 

Ayrıca son zamanlarda anıza ekim yöntemi ortaya çıkmıştır ve verim denemeleri yapılarak faydalı sonuçlar elde edilmiştir.

 

Meyve Bahçelerinde toprak işleme durumu şöyledir;

Asla toprağı deviren aletler ile toprak işlenmemelidir. Şayet toprak işleme gerekiyorsa bunu toprağı yırtan aletler ile yapmanız önerilir. Meyve bahçelerinde toprağın derin işlenmesi köklere zarar verebilir ve toprak kökenli hastalık etmenlerinin ağaçlara bulaşmasına neden olur. Yapılan denemelerde narenciye bahçeleri içinde toprak işlemesi yapılmayan bahçelerin daha sağlıklı oldukları gözlenmiştir. 

Bahçelere traktörün sık olarak girmesi ile belli bir müddet sonra toprak altında pulluk tabanı dediğimiz sert bir katman oluşur ve bu da geçirimsiz bir hal alır, bu sebep ile 5-6 yılda bir sıra aralarına patlatma dediğimiz toprağı yırtarak işleyen aletlerle işlem yapılır. Aksi halde bu kısımda su birikebilir, verilen gübreler toprağın yapısını bozabilir. 

Yabancı ot mücadelesinde toprağı sürmek yerine otları biçmek sadece ağaç diplerindeki otları almak daha faydalı olacaktır. Hatta bahçe yüzeyine yüksek boy yapmayacak şekilde toprağa azot kazandıran yeşil gübre bitkilerinin yetiştirilmesi hem toprak kaybını engelleyecek hem de faydalı böceklere yuva olacaktır. Ayrıca toprağı organik maddece zenginleştirecektir. 

Gübreleme mutlaka toprak analizine göre yapılmalıdır. Ezbere kullanılan gübreler hem ekonomik kayıp hem de ürüne ve çevreye de zararlıdır. Mümkün mertebe organik mamullerden faydalanmak, İyi yanmış çiftlik gübresi, kompostlaştırılmış organik mamüller (permakültürde sıkça kullanılan),  yeşil gübrelerden faydalanmak maliyeti düşürecektir.