3. Malçın Araziye Uygulanması

Malç, ilkbaharda toprak ısındıktan hemen sonraki dönemde uygulanırsa iyi sonuç alınır. Bir malcın, yabancı ot mücadelesinde başarılı olabilmesi için yabancı otlara gelen güneş ışığını tamamen engellemesi gerekmektedir. Saman, kuru ot, yapraklar, ot kırpıntıları, testere talaşı, odun kırıntıları, ufalanmış ağaç kabukları, mısır koçanı, yerfıstığı kabuğu, pirinç kabuğu, şeker kamışı artığı, ayçiçeği kabuğu gibi organik malçların güneş ışığını engellemeleri için en az 10 cm ya da daha kalın bir tabaka halinde kullanılmalıdır. Malç malzemelerini sıra aralarına ve sıra üzerlerine örterken kültür bitkisini örtmemeye mutlaka dikkat edilmelidir. Malçlama, damla sulama veya yağmurlama sulama yapılan arazilerde daha başarılı olmaktadır.

                   

Organik malçlar zamanla ayrışarak toprağa karışırlar, bu durumda kalınlıkları, kullanılan materyal çeşidine bağlı olarak, değişik oranlarda azalır. Böyle durumlarda malç ilavesi yapılmalıdır. En yaygın kullanılan plastik malç rengi siyahtır. 

 

Plastik malçlar genelde sıra üzerlerine yerleştirilir ve kenarları hava almayacak şekilde toprak ile kaplanır. 

Malç uygulaması sırasında, dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Bunlar; març materyalleri uygulanmadan önce, alanın yabancı otlardan temizlenmiş olması gerekmektedir (Ertekin, 1997). 

Malçın, fide dikiminden sonra veya tohumlar çimlenip toprak yüzeyine çıktıktan yaklaşık 10 cm boya eriştiğinde uygulanması en iyi olanıdır. Meyve ağaçları için kök çevresine serilerek uygulanabilir.  (Küçükyumuk ve Kelen, 2006).