Kurakçıl Peyzaj (Xeriscape) Düzenlemenin 7 Temel İlkesi

1. Uygun Planlama ve Tasarım: Düzenlemenin yapılacağı alana ilişkin bölgesel ve iklim koşulları, mevcut vejetasyon, topografya, alanının kullanım biçimine dikkat edilmesi gereklidir. Farklı özellikteki alanların farklı bölgelere bölünmesi gerekir. Özellikle de bitkilerin su kullanım ihtiyaçlarına ve kullanım yoğunluğuna göre zonlama yapılmalıdır. Sert zemin kaplamalarında iyi drenaj sistemleri kurularak yağmur sularını toplayacak tasarımlar geliştirilmelidir.

 

2. Toprak Hazırlığı: Xeriscape tasarımda bitkilerin yaşam ortamları olan toprak yapısının belirlenmesi oldukça önemlidir. Düzenleme yapılacak alanın toprak analizi yapılarak su tutma kapasitesi bakımından değerlendirmeye alınmalıdır. Analiz sonucunda toprağın organik maddeleri iyileştirilerek bitkilerin ihtiyacı olan besin maddeleri sağlanmalıdır.

 

3. Uygun Bitki Tür Seçimi: Planlama yapılacak alandaki bitkiler iklim, toprak tipi, çevre koşulları ve minimum şekilde ilave suya ihtiyaç duyan türler seçilmelidir. Özellikle bölgeye uygun doğal ve kuraklığa toleranslı türlerin kullanımı oldukça önemlidir.

 

4. Bakımı Kolay ve Pratik Çim Alanların Tasarlanması: Çim yüzeyler peyzaj mimarlığında estetik ve fonksiyonel açıdan rekreasyonel mekânlar oluşturmada oldukça etkili materyallerdir. Ancak çim yüzeylerin konumu ve boyutu tükettiği su miktarı bakımından oldukça etkilidir. Bu yüzeyler ayrı parçalar halinde değil de birbirini takip eden ve bağlantılı planlandığında sulama programları oluşturmada kolaylık sağlamaktadır. Bu şekilde suyun buharlaşma oranı ve yüzeysel kayıplar büyük ölçüde azalarak etkin sulama sağlanmış olacaktır.

 

5. Etkin Sulama: Doğru sulama sistemi ve tasarımı sağlanarak fazla su kaybını engellemek için damla sulama tercih edilmelidir. Sulama eğer yağmurlama sulama ise sabah saatlerinde; damla sulama ise günün herhangi bir saatinde çalıştırılabilir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu su miktarı kadar bitkiye su verilmesi asıl amaçtır. Bu sebeple bitkilerin su tüketim miktarlarının belirlenmesi gereklidir.

 

6. Malç Kullanımı: Xeriscape düzenlemesi malç yaprak tabakası, saman veya organik maddelerden oluşur. Kullanımı ile toprak yüzeyini nemli içeriğini de organik maddece zengin tutarak sulama süresince suyun bitkiye nüfuz etmesini sağlar. Ayrıca topraktaki bitki için yararlı organizmaların ve yaşam ortamlarının muhafaza edilmesini olanaklı kılar. Kullanılan malzemelerin belirli bir kalınlıkta ve yıl boyunca kalacak biçimde uygulanması gereklidir.

 

7. Uygun Bakım: Yabancı ot müdahalesi, budama, gübreleme, zararlı canlıların kontrolü, sulama çalışmalarının zamanında yapılması Xeriscape tasarımın niteliğini arttırmak için gereklidir. Bu sebeple doğal bitki kullanımı ve iyi projelendirilmiş sulama sistemi bakım çalışmalarının aza indirgenmesini sağlar. Bu doğrultuda az maliyetli ve sağlıklı Xeriscape tasarımı sağlanmış olur.