ARA ÜRÜN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Aynı tarlada aynı anda iki veya daha fazla bitkinin bir araya getirilmesi, etkili bir yabani ot idaresi stratejisi olarak kullanılabilir. Yakın tarihli araştırmalar, özellikle düşük girişli tarım sistemlerinde, allelopatik bitkileri, entegre yabani ot kontrolü için etkin bir element olarak kullanmayı önerdi . Allelopatik ara ürünler gölge etkisiyle, yabani ot mahsulleri rekabet ve bazı allelokimyasalların salınması ile yabani otları bastırdığına rastlanıldı. Yabani otların bastırılmasına ek olarak ara geçiş, net getirilerin ve biyolojik çeşitliliğin artması, mahsulün tamamen başarısızlığa uğraması ihtimalinin azalması, kaynakların daha iyi kullanılması ve hastalıklar ve böcek zararlıları üzerindeki baskılayıcı etkilerde dahil olmak üzere diğer pek çok avantaj sağlayabilir.

Bir arazi çalışmasında susam-soya fasulyesi ve pamuk-sorgum , topalak (Cyperus rotundus L.) yabancı otunun yoğunluğunu ve toplam kuru biyokütlesini baskılamıştır. Aynı şekilde, bezelye (Pisum sativum L.), tek mahsul yerine arpa ile yetiştirilerek yabani otlara karşı rekabet gücünü arttırmıştır.

Ara ürünler, allelokimyasalların salınması yoluyla yabancı otları engelleyebiliyor olsa da, yabancı ot kontrolü için ara ürünlerin kullanılması, dikkatle ele alınmalıdır.