ENTEGRE MÜCADELE NEDİR?

Entegre mücadele, Entegre Zararlı Yönetimi(IPM) veya Entegre Zararlı Kontrolü (IPC) olarak da bilinmekte ve kısaca, "Zararlıların Yönetim Sistemi" olarak ifade edilmektedir. Entegre mücadele, "Zararlı türlerin popülasyon dinamikleri ve çevre ile ilişkilerini dikkate alarak, uygun olan tüm mücadele yöntemlerini ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak, zararlıların popülasyon yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutan bir zararlı yönetim sistemidir" şeklinde tarif edilmektedir. Burada sözü edilen zararlı tabiri, kültür bitkilerinde zarar yapan böcekleri, kırmızı örümcekleri, nematotları, fungusları, bakterileri, virüsleri, yabancı otları ve kemirgenleri kapsamaktadır. 

 

Zararlı Yönetimi (İdaresi): Hastalık, zararlı ve yabancı otların popülasyon yoğunluklarının, ekonomik zarar seviyesinin altında tutulabilmesi için yapılan bütün faaliyetlerdir.

Ekonomik Zarar Seviyesi : Hastalık, zararlı ve yabancı otların, ekonomik zarara neden olan en düşük popülasyon yoğunluğudur.

 

Ekonomik Zarar Eşiği : Bir zararlı popülasyonunun çoğalarak, ekonomik zarar seviyesine ulaşmasına engel olmak için mücadeleye karar verildiği yoğunluktur.

Öncelikle Kültürel Mücadele temel adımdır. Örneğin yabancı otlara karşı herbisit uygulaması yerine toprak işleme yapılıyorsa, zararlıların erginleri elle toplanıyorsa, sera girişleri tül ile kapatılıyorsa bu kültürel mücadele kapsamına girer. 

 

Biyoteknik yöntemler: hedeflenen zararlı türlerin biyoloji, fizyoloji ve davranışları üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeler kullanarak, zararlıların normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemler biyoteknik yöntemler olarak kabul edilmektedir. Daha açık bir deyimle cezbedici ve tuzak sistemleri, feromonlar, hormonlar, repellentler, beslenmeyi ve yumurtlamayı engelleyici her türlü faktör üzerinde araştırma, geliştirme ve uygulama olarak tanımlanmaktadır. Seralarda beyaz sineğe ve yaprak galeri sineğine karşı sarı yapışkan tuzakların kullanılması bu kapsamdadır. Aynı şekilde domates güvesine karşı su ve feromon kombinasyonu örtüaltında kullanılmaktadır. 

 

Biyolojik Mücadele; Biyolojik Mücadele tarımda zararlı böceklerin ve hastalıkların mücadelesinde doğal düşmanların kullanılmasıdır. Biyolojik mücadelede kullanılan doğal düşmanların 3 grup altında sınıflandırılabilir. Bunlar predatörler (avcı böcekler, avları ile doğrudan beslenirler), parazitoitler (yumurtalarını zararlı böcekler içine bırakan küçük arıcıklar) ve mikro organizmalar ( bakteriler, virusler, funguslar, nematodlar) dır. Özellikle zararlı böceklerin bir tarım alanındaki yoğunluğunun ekonomik zarar seviyesi altında tutulabilmesi için faydalı böceklerin kullanılması en yaygın olarak bilinen biyolojik mücadele şeklidir. Biyolojik mücadele entegre mücadelenin programları içinde yer alan mücadele yöntemlerinden birisidir. Dolayısıyla biyolojik mücadele uygulamalarını etkilemeyecek şekilde, kültürel mücadele, kimyasal mücadele, mekanik mücadele gibi diğer mücadele uygulamalarıyla birlikte kullanılabilir. Özellikle kimyasal mücadelenin biyolojik mücadele ile birlikte kullanılması durumunda, kimyasal mücadele için seçilecek ilaç, kullanım dozu ve ilaçlama zamanı hem uygulanacak zararlının mücadelesi hem de biyolojik mücadele uygulamaları açısından dikkate alınmalıdır.

 

Entegre Mücadele Yönetimi uyguluyorsak fakat Bitki Koruma Ürünü kullanmak zorunda kalırsak ne yapılacak?

 

Tüketici burada asla endişelenmesin çünkü İyi tarım uygulamalarında ve Zirai Mücadele Kontrol Yönetmeliği kapsamında mahsüle uygulanacak güvenli bitki koruma ürünleri mevcut. Yani reçete dışında başka bir bkü kullanılması mümkün gözükmüyor ve kullanılsa da yapılan analizler sonucunda pestisit kullanıldığı ortaya çıkacağından reçeteyi yazan mühendis veya kuruluş bu konuda dikkatli olmak zorundadır. Bitkisel ürünlerde ruhsata tabi olmayan BKÜ(bitki koruma ürünü) kullanımı kesinlikle yasaktır. Zaten çiftçi para ile aldığı arısını neden öldürmek istesin ki? 

Ben burada Demre’de ve diğer illerde örtü altı üretimi yapan üreticileri desteklemek adına uygulamakta oldukları İyi Tarım Uygulamaları, Biyoloji Mücadele ve arı polinasyonu konusunda siz değerli okuyucuları bilgilendirmek istedim. Bilip bilmeden çiftçinin yerden yere vurulması, cahilce demeçler verilmesi, olmayan hurafelerle insanların kafasının karıştırılarak zaten zor durumda olan oradaki çiftçiye haksızlık yapılması, onun ekmeğiyle oynanması demek değilde nedir peki? Bir kerede çiftçiye köstek olmak yerine destek olunması doğru olan değil mi? Bu ezbere haber yerine, araştırılıp doğru olan yazılsaydı kimsenin hakkı yenmemiş olurdu. Sağlıklı haber yerinde araştırılarak yapılandır.

Tüm çiftçilerimize ithafen…

 

Kaynak, Tarım Bakanlığı Entegre Mücadele Teknik Talimatları