Sonuç

Dünya nüfusundaki hızlı artış ve beraberinde artan tatlı su ihtiyacı bugün dünden daha elzem bir konu haline gelmiştir. Bundan dolayı da hem dünya milletleri olarak hem de ülkemizde mevcut tatlı su rezervlerimizi daha bilinçli ve verimli kullanmamız gerekmektedir. Bütün bu faktörleri göz önüne alarak tasarladığımız sistemden beklenen asıl fayda okullar, hastaneler ve devlet daireleri gibi toplu olarak yaşanılan yerlerden alınacaktır. Ayrıca daha evvelden inşa edilmiş yapılara bu sistemi monte etmek çok zor olmayıp iyi planlandığında birkaç gün gibi kısa bir sürede her yapıya montajı yapılabilir. Sistemin kazancı ve kullanılabilirliği tamamen iyi bir planlamaya bağlıdır. Bu planlamada ilk önce kurumda sabit bulunan ve gelip geçen insanların sayıları ve aylık ortalamaları belirlenmelidir. Daha sonra kişi başına 10 litre atık su tüketildiği göz önüne alınarak(3) 1 günlük tahmini depo gereksinimi hesaplanmalıdır. Ayrıca binanın bulunduğu bölgenin yıllık yağış miktarı da sistemin verimli kullanımı için çok önemli bir faktördür. Ayrıca 1 ton suyun bölgelere göre 4-5tl olduğu da göz önüne alınırsa 5 tonluk bir deponun yağmur suları ile yılda 4-5 defa doldurulması hiç de azımsanmayacak maddi kazançlar da sağlayacaktır. Bütün bu hesaplamalardan sonra sistem kurulmalı ve dünya su stokuna bir damla da olsa katkıda bulunulmalıdır. 

Su en temel tarımsal ögedir. O olmadan bitki yetiştiremeyeceğimize göre yağmur suyunu gerek şehirlerimizde gerekse de tarla ve bahçelerimizde uygun şekilde tutmalıyız. Özellikle son yıllarda küresel iklim değişikliğinin daha çok hissedildiği Akdeniz iklimi kuşağında bu tip projeleri hayata geçirmeliyiz. Depolar hem fazla yağan suyu kontrollü bir şekilde tutacak hem de susuz geçen günlerde bize yarayışlı olacaktır. Bu tip sistemlerle belediyeler park ve peyzaj alanlarında yağmur suyunu kullanırlarsa daha çevreci yaklaşımlarda bulunacaklardır. Ayrıca yağan suyun tarafımızdan bakılması da önlenmiş olacaktır. Her evin altında kendi sulama barajı olacaktır. Tatlı su kaynakları daha çok içme suyu olarak tüketilecektir. Ülkemizin tatlı su kaynaklarının yaklaşık % 70 i tarımda kullanılmaktadır. Bunun gibi sistemlerle yağmur sularının boşu boşuna denize akıp gitmesi engellenecektir. 

 

Kaynaklar:

 

  1. (1) Birleşmiş Milletler Dünya Su Gelişim Raporu 2 (2015)
  2. (2) Nilgün AKSUNGUR, Şirin FİRİDİN, SUMAE YUNUS Araştırma Bülteni, 8 :2, Haziran 2008 
  3. (3) Sıhhi tesisat tekniğinde su tüketimi hesabı, Uğur KOKTURK https://www.mmo.org.tr/tesisat-muhendisligi-21/makale/sihhi-tesisat-tekniginde-su-tuketimi-hesabi