3. SONUÇ

Split klimalardan en az enerjiyle en fazla performansı elde edebilmek için öncelikle klimanın kullanılacağı mekâna uyun olması gerekmektedir. Küçük mekânlar için duvar tipi split klimalar, mekân büyüdükçe salon tipi yüksek tavanlı geniş ortamlarda kaset tipi klimalar kullanılır. Klima seçimi yapılırken çok çeşitli klima tiplerinden hangisini kullanılacağı konusunda uzman kişilerden destek alınmalıdır. A sınıfı ve üzeri klimalar tercih edilmeli, inverter klimalar daha az enerji sarf ettiği için klima seçiminde öncelikle tercih edilmelidir. Yeni nesil soğutucu akışkan kullanan klimalar da ısıyı absorbe edip dışarıya transfer özelliği daha fazla olduğu için daha az enerji kullanır. Enerji verimliliği için bunun göz önünde bulundurulması gerekir. COP değerlerinin yüksek olduğu klimalar tercih edilmelidir.

Klimanın kapasite seçimine ayrıca önem verilmeli, mekânın ısı yükü iyi tespit edilmeli, bu sayede cihazın dur-kalk yapması ve sürekli çalışması ortadan kaldırılmalıdır.

Split klimalarda en az enerjiyle en fazla ısıtma soğutma performansı alabilmenin diğer şartı kurallara uygun şekilde montajdır. Split klimalarla az enerjiyle en fazla ısıtma ya da soğutma sağlamak, uzun yıllar boyunca arızasız çalışmasını ve çevreye zarar vermeden kullanılmasını temin etmek için split klimaların yetkili ve klima montajı eğitimi almış kişilerce kurallara uygun şekilde montajının yapılması gerekmektedir.

Klimalarda filtre temizliğiyle yapılan hafif bakım, klimanın performansını artırır. Ancak daha sağlıklı bir ortam havası için yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce kimyasal temizleyicilerle periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Klimaya yapılacak periyodik bakım aynı zamanda klima serpantinlerinde ısı transferinin rahat şekilde gerçekleşmesini sağlar, bu da enerji tasarrufuna ve istenilen konfora daha kısa sürede ulaşılmasına neden olur.

REFERANSLAR 

[1]

E. Şimşek, M. Bilgili, A. Yaşar ve B. Şahin, «Kondenser serpantini ve evaporatör filtrelerindeki tıkanıklığın duvar tipi split klima performansı üzerindeki etkileri,» Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, cilt 27, no. 2, pp. 375-383, 2012.

[2]

E. Şimşek, M. Bilgili ve B. Şahin, «Duvar tipi split klimanın montajında dikkat edilmesi gereken hususlar,» Tesisat Mühendisliği Dergisi, cilt 111, pp. 25-32, 2009.

[3]

M. Bilgili, E. Şimşek ve İ. Karaçaylı, «Bir Split Klimanın Farklı Atmosfer Hava Sıcaklıklarında Enerji ve Ekserji Analizi,» 1st International Conference on Engeneering Technology and Applied Sciences, Afyonkarahisar, TÜRKIYE, 2016.

[4]

A. E. Sherbini ve G. P. Maheshwari, «Impact of shading air-cooled condensers on the efficiency of air-conditioning systems,» Energy and Buildings, cilt 42, pp. 1948-1951, 2010.

[5]

I. Daut, M. Adzrie, M. Irwanto, P. Ibrahim ve M. Fitra, «Solar powered air conditioning system,» Energy Procedia, cilt 36, pp. 444-453, 2013.

[6]

E. M. Barreira, C. O. R. Negrão ve C. J. L. Hermes, «Thermoeconomic analysis and optimization of residential split-type air conditioners,» Applied Thermal Engineering, cilt 50, pp. 629-636, 2013.

[7]

D. Kumlutas, Z. H. Karadeniz ve F. Kuru, «Investigation of flow and heat transfer for a split air conditioner indoor unit,» Applied Thermal Engineering, cilt 51, pp. 262-272, 2013.

[8]

K. A. Joudi ve Q. A. Al-Amir, «Experimental assessment of residential split type air-conditioning systems using alternative refrigerants to R-22 at high ambient temperatures,» Energy Conversion and Management, cilt 86, p. 496–506, 2014.

[9]

E. Şimşek, Bireysel İklimlendirme sistemleri, Adana: Adana Meslek Yüksekokulu Ders Notu, 2015.

[10]

E. Şimşek, M. Bilgili ve B. Şahin, «Duvar Tipi Split Klimanın Demontajı Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar,» ISK Teknik Dergisi, cilt 12, no. 1, pp. 30-32, 2009.

[11]

E. Şimşek, M. Bilgili ve B. Şahin, «Duvar Tipi Split Klimanın Demontajı Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar,» ISK Teknik Dergisi, cilt 13, pp. 15-18, 2009.

[12]

E. Şimşek ve M. Bilgili, «Kaset Tipi Klimalarda Periyodik Bakım,» Tesisat Mühendisliği Dergisi, pp. 5-15, 2015.

[13]

E. Şimşek, M. Bilgili, A. Yaşar ve B. Şahin, «Kondenser serpantini ve evaporatör filtrelerindeki tıkanıklığın duvar tipi split klima performansı üzerindeki etkileri,» Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, cilt 27, pp. 375-383, 2012.