Yatay Düz Sistem Dediğimiz Nedir?

Su kültüründe kullandığımız yuvarlak borular yada kare boruları üretim hattı olarak yan yana koyarak üstüne kat çıkmadan üretim yapma modelidir. Düz sistem olan bu tip üretim sisteminde katlı yatay su kültüründe olduğu gibi marul, çilek, iceberg, endivien, ot grupları gibi bir çok ürün üretmek mümkündür. Peki en başta ne yapmamız ve nereden başlamamız gerekiyor? 

Topraksız tarımın en önemli dikkat etmemiz gereken başlangıç noktamız üretim yapacağımız seramızın doğru ve sisteme uygun bir şekilde kurulmuş olmasıdır. Sera yetiştireceğimiz ürün için çok önemlidir. Bu konuda havalandırma, ışık alması ve yüksekliği oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle profesyonel ve topraksız tarımı iyi bilen güvenilir yerler ile çalışmak en doğru adım olacaktır.

Topraksız tarım için kuracağımız sera ile birlikte yetiştirmeyi düşündüğümüz ürün için doğru gübre solüsyonu kullanmalıyız. Ne kadar seramız doğru olursa olsun kullandığımız gübre solüsyonumuz yanlış ise yetiştirdiğimiz bitkinin marul, çilek yada her hangi başka bir ürün fark etmez solüsyonumuzun içeriği bitkimizin ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa ürün yetiştirmek mümkün değildir. 

Düz sistemler katlı sistemlere göre kurulumu ve kurulum maliyetleri daha düşük ancak tabiî ki birim alandaki ürün miktarı da katlı sisteme göre daha azdır. Bu bir dezavantaj mı tabiî ki değil. Düz sistemlerin en büyük avantajlarından biri oluk altı daha kısa olan seralarda üretim yapabiliyor olmamız diyebilirim. Maruldan örnek verecek olursak 1 da (1000 m2) alanda 7bin adet marul yetiştirebilen bir çiftçi çok küçük bir yatırımla 500 m2 bir sera kurarak 8bin adetlik düz marul üretim sistemi kurulabilmektedir. Yani arazimizin sadece yarısını kullanarak tamamında üreteceğimiz üretim miktarından daha fazlasını üretebilirsiniz. İçerisinde yapılacak başka yatırımlarla ısıtma sistemleri uygulanarak bu üretim sürekliliğe bağlanabilir bir duruma gelmektedir. Emin olun yatırım dediğimde çok uçuk rakamlar gözünüzde canlanmasın doğru kişilerle çalıştığınızda küçük ve orta sınıf bir ikinci el traktör fiyatına bu tesisleri kurmak mümkün. Hem de toprak işlemesi yapmadan tamamen kontrollü bir üretim yaparak.

 

Topraksız tarımda ülkemizde oldukça fazla konuşmalar geçmekte. Bunlar çok fazla kafa karışıklığına neden olmakta, yaptığım görüşmeler ve toplantılar sonrasında duyduğum kafamda çok soru işareti vardı sizinle konuşunca tamamı çözüldü cümleleri beni mutlu ediyor. Arkadaşlar topraksız tarım hassas bir konudur. Tecrübeler kolay kazanılmıyor ve kulaktan dolma konuşmalarla bu işlere kesinlikle girmenizi önermiyorum.

Konumuza dönecek olursak, yatay düz sistemlerde şuan ülkemizde en çok kıvırcık üretimi yapılmaktadır. Oldukçada başarılı bir üretimler yapılmakta ancak istenilen değeri bulamamaktadır. Bu yatay düz yada katlı sistemlerle ilgili değil tarımsal pazarlama ile ilgili ve ülkemizdeki tarımsal ürüne verilen değerden dolayıdır. Avrupa ülkelerinde normal üretim, topraksız tarım üretimi ve organik üretim ürünler diye pazarlarda ürünler ayrı ayrı değer görmektedir. 

Yatay düz sistemlerin çalışma şekilleri vardır. Bunlardan biri sistemin sürekli çalışması yani su akışının sürekli olası diğeri ise sistemdeki borular içerisinde belli bir miktar su bırakılıp belli aralıklarla sisteme su verilmesidir. Özellikle yatay düz sistemlerde otomasyon sistemi kullanmayan yerlerde sistemi sürekli çalıştırmak daha kolay ve düzenli olmaktadır. Otomasyon olmaması sistemdeki gübre solüsyonlu suyumuzun EC ve suyumuzun pH değerini günlük birkaç defa kontrol edilmesini gerektirmektedir. Su döngüsü sürekli olduğundan dolayı EC değerleri değişkenlik göstereceğinden bitki gelişimine göre kontroller sıklaştırılmalıdır.

Küçük bir yatırım tarıma yapmak istiyorsanız topraksız tarım yatay düz sistemler ile 300 m2 den başlayabilir ve sonrasında üretiminizi büyütebilirsiniz. Böylece korkulacak bir şey olmadığını ve geleceğin tarımı olan topraksız tarıma güzel bir adım atmış olursunuz.

Evet değerli okurlar düz sistemler kısaca bu şekilde bir sonraki yazımda sizlere kurulacak seranın havalandırmaları, seranın yönü ve topraksız tarımda kullanmamız gereken gübre solüsyonunu nasıl doğru yerlerden temin edeceğimizi ve solüsyonun sisteme dahil ederken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir bunlardan bahsedeceğim. Selamlar.