SONUÇ

Türkiye’ nin toplam ihracatı içinde organik ürün ihracatı oldukça düşük düzeydedir. Bu durum, organik ürünlerin uluslararası ticareti açısından önemli rekabet avantajları olmasına rağmen Türkiye’ nin bu potansiyelinden yararlanılamadığını göstermektedir.

Türkiye’ nin dünya organik ürün pazarından aldığı payı artırması ve dış ticaretine olumlu katkı sağlayabilmesi için daha etkin teşvik tedbirlerine başvurması gerekmektedir.

İlk olarak, organik ürünlerin pazarlanması, Pazar bağlantılarının kurulması, üreticilerin eğitimi ve danışmanlık hizmetleri etkin bir şekilde verilmeli, bu ve benzeri konulardaki masrafları karşılanmalıdır.

Gelecek birkaç yıllık hedef belirlenmeli ve pazar payı ve büyüme oranları ona göre takip edilmelidir. Bu konuda tüketicilere bilgi verecek irtibat büroları oluşturulmalıdır. Bu bürolar aracılığıyla üreticilerin soru ve sorunları giderilmeli, teşvik için gerekli başvurular yapılabilmelidir.

Dünyada toplumlar çevre ve insan sağlığı açısından gittikçe bilinçlenmekte ve bu bilinç düzeyi arttıkça organik ürünlere olan talep de artmaktadır. Artan talep yanında dünya genelinde organik ürün üretiminin de hızla artması uluslararası pazarda özellikle gelişmekte olan ülkeler arasında kıyasıya rekabetin yaşanmasına neden olacaktır. Türkiye de yerinde müdahalelerle bu alandaki potansiyelini harekete geçirerek dünya organik ürün pazarında önemli söz sahibi olabilecek ülkelerden biri konumundadır(İPEK ve YAŞARÇİL, 2010).

 

 

 

 

KAYNAKÇA

  1. 1. H.KIZILASLAN, A.OLGUN, 2012. TÜRKİYE’ DE ORGANİK TARIM VE ORGANİK TARIMA VERİLEN DESTEKLEMELER, G.O.Ü, ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ.
  2. 2. B.HEKİMOĞLU, M.ALTINDEĞER, 2006. ORGANİK TARIM VE BİTKİ KORUMA AÇISINDAN ORGANİK TARIMDA KULLNILACAK YÖNTEMLER, T.C. SAMSUN VALİLİĞİ GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ.
  3. 3. S.DOĞANAY, M.ALIM, 2016. TÜRKİYE BEŞERİ VE EKONOMİK COĞRAFYASI.
  4. 4. [http://www.eto.org.tr/ekolojik-tarim/dünyada-organik-tarim/]DÜNYADA ORGANİK TARIM.
  5. 5. Ş.TURHAN, 2005. TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ORGANİK TARIM, TARIM EKONOMİ DERGİSİ.
  6. 6. N.SARIKAYA, 2005. ORGANİK ÜRÜN TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE TUTUMLAR ÜZERİNE BİR SAHA ÇALIŞMASI, KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ.
  7. 7. Y.ATASEVEN, E. GÜNEŞ, 2008. TÜRKİYE’ DE İŞLENMİŞ ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ VE TİCARETİNDEKİ GELİŞMELER, U.Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ.
  8. 8. K.DEMİRYÜREK, 2011. ORGANİK TARIM, DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ DURUMU, G.O.Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ.
  9. 9. S.İPEK, G.YAŞAR ÇİL, 2010. ULUSLARARASI TİCARİ BOYUTUYLA ORGANİK TARIM VE DEVLET DESTEKLERİ, GİRİŞİMCİLİK VE KALKINMA DERGİSİ.