Mücadelesi

Kültürel önlemler

Hastalıkla mücadelede kültürel önlemler çok önemli bir yer tutar. Hatta kimyasal mücadele kadar önemlidir.

 

Kimyasal mücadele

B. cinerea ile savaşımda gerek kültürel önlemler, gerek dayanıklı çeşitleri kullanmak ve gerekse biyolojik kontrol ajanları ile kurşuni küf hastalığını tamamen önlemek olanaksızdır (Güngör, 2006). Etkin savaşımda, bir çok yöntemin kombine edilerek kullanıldığı entegre savaşım görüşü benimsenmesine karşın, kolay uygulanabilirliği ve hızlı sonuç vermesinden dolayı kimyasal savaşım en fazla tercih edilen yöntem olmuştur (Leroux, 1995). Ancak, bilinçsiz ve kontrolsüz uygulanan kimyasal savaşım beraberinde büyük problemleri de getirmektedir. Bu sorunlar kısaca, çevre kirliliği, gıdaların güvenli olmaması, hastalık, zararlı ve yabancı otların pestisitlere dayanıklılık kazanması, tarım ürünü ihracatımızın olumsuz etkilenmesi olarak özetlenebilir (Güngör, 2006).

Kurşuni Küf ilaçlara karşı çok kolay dayanıklılık kazanmaktadır. Dayanıklılık oluşumunu önlemek, meydana gelmiş dayanıklılığı yönetmekten daha ucuzdur. Esas amacımız, fungisitlerin uzun süre etkin olarak kullanımının sağlanmasıdır. Bu nedenle bağlarda uygulanacak ilaçlama programına özellikle dikkat edilmelidir. Bağda kurşuni küf hastalığına ruhsatlı aktif maddeler Çizelge 1.’de verilmiştir. Aynı etki mekanizmasına sahip aktif maddeler arka arkaya kullanılmamalıdır. Etki mekanizması farklı fungisitlerle karıştırılmalı ya da dönüşümlü olarak kullanılmalı ve önerilen uygulama doz ve aralıklarına kesinlikle uyulmalıdır.

Kurşuni Küf ile kimyasal mücadelede en önemli ve üreticilerin en çok gözden kaçırdığı nokta ilaçlama zamanıdır. Üreticiler ilaçlamaya geç başladıkları için hastalıkla mücadele edememektedirler. İlaçlamaya çiçeklenme döneminde başlanılmalıdır. Çünkü Kurşuni Küf bu dönemde bağda infeksiyona başlar ancak belirti oluşturmayabilir. Latent (gizli) infeksiyon yaptığı için hastalık belirtisi taneler olgunlaştıktan sonra ya da depolarda depolamanın son aşamasında ortaya çıkmakta ve büyük sorunlar meydana getirmektedir. Bu nedenle en etkin mücadele hastalık başlamadan önce yapılan koruyucu ilaçlamadır.

 

Kaynaklar:

http://www.academicwino.com/2013/04/metabolic-changes-botrytis-cinerea-early-detection.html/