FESTİVALLERDE

11 kentte ikişer haftalık festivallerle kutlanan “Sakura Zensen”,

 Japon kültüründe hayata yeni başlangıcı simgeliyor.

Tüm halkın katıldığı coşku dolu bir bayram olmanın ötesinde, resmen Japon halkının hayatını düzenler. Pek çok önemli olay çiçeklerin açış gününe göre belirlenir. Evlilik tarihi gibi… 

Mart ayında başlayıp, Mayıs’ın sonlarına kadar süren bahar, Japonlar için Hana-mi yani çiçek seyri anlamına gelmektedir. (Hanami-''Sakura çiçeklerine hayranlık'') (Ağacın gündüz ziyaretlerine hanami, gece ziyaretlerine yozakura deniyormuş.) (Sakuramori: Kiraz ağacı doktoru, kiraz ağacının bakımını üstlenen kişi)

 

 

Güzelliğin ve estetiğin simgesi olan kiraz çiçekleri açtığında, Japonlar parklara, bahçelere, tapınaklara akın ediyor. Yalnızca çiçekleri seyretmek için… Bu çiçek izleme partilerine “hanami” adı veriliyor. Hanami festivallerinin en can alıcı etkinliği, zen sükûnetine yaraşır şekilde, yalnızca yürümektir. 

Okyanus ikliminin hüküm sürdüğü Japonya’da Sakuraların çiçeklenme zamanı bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Çiçeklerin açma zamanı iklimle paralel olarak güneyden kuzeye ilerler. 

Bu güzellikler şöleni, yalnızca Japon halkını değil, dünyanın dört bir köşesinden yarım milyon turisti Sakura bahçelerine toplar.

 

Yüzyıllardan beri şairlere, müzisyenlere ilham veren Sakuralar, II. Dünya Savaşı’nda “kamikaze” adı verilen intihar pilotlarının da, son uçuşlarına çıkmadan uçaklarına çizdikleri bir figür olarak tarih sahnesinde yerini alıyor. 

İnanışa göre, 

Ülkelerini korumak için intihar görevini tamamlayan kahraman pilotlar 

bir sonraki hayatlarında kiraz çiçeği olarak reenkarne oluyor.

‘Sakura’nın… hüzünlü bir yanı olduğu için çok sevilen bir kadın adı Japonya’da… Kast sisteminin çok köklü bir geçmişi bulunduğu Japonya’da, güzel ve özel olan pek çok şey gibi sakuralar da uzun yıllar yalnızca soyluların tadına varabildiği bir ayrıcalıkmış. Bugün ise kadın erkek, zengin-fakir, genç-yaşlı tüm halkın coşkuyla katıldığı bir gelenek.

 

Öyle ki, Japonya’da meteorolojinin en önemli ve kritik görevlerinden biri, sakura zensen’in tam tarihini tespit edebilmek. En ufak bir yanılma, Japon Meteoroloji Müdürlüğü için tam bir felaket demek. Bir defasında, bir bilgisayar virüsüne mal edilen bir yanlışlık nedeniyle tarihi yanlışlıkla beş gün erken olarak açıklanan sakura zensen’e tanıklık etmek için bahçelere koşan Japon halkı tomurcuklarla karşılaşınca büyük bir skandal yaşanmıştı. Bunun üzerine Meteoroloji Müdürü bir basın toplantısı düzenlemek ve halktan özür dilemek zorunda kalmıştı. Neyse ki, daha önce ağzı yanan yetkililer artık daha temkinli davranıyor ve küresel ısınma nedeniyle kirazların daha erken açacağını öngörebiliyor.

Kiraz çiçeklerinin açışı o kadar güzeldir ki meteoroloji tarafından her şehir için tahminleri önceden yapılır ve insanlar ona göre programlarını ayarlar.