Sommelıerlik Hakkında

“Sommelier, kelime anlamı olarak şarap konusunda uzman ve onu sunan kişidir. İşin pratiğinde sommelierlik sadece şarabı bilmekle mümkün olamaz. İyi bir sommelier, şarap ile ilintili diğer konu ve detaylara da hâkim olmalıdır. Bir sommelier şarabın yanı sıra sıcak-soğuk, alkollü-alkolsüz diğer içecekleri, yemekleri de bilmeli hatta aynı zamanda bir mutfak şefi de olmalıdır. 

Bunun yanı sıra bağa ilgisi ve gönlü olmayan kişi de sommelier olamaz. Yerel ve global coğrafyadaki şaraplık üzümleri ve onların yetişme koşullarını, bağlardaki olumlu olumsuz durumları bilmek mesleğin ana gerekliliklerindendir.

Aslında asma gibidir bu iş. Asmanın dikildikten sonra toprağa alışıp kendini bulması ve iyi meyveler vermeye başlaması nasıl yıllar alıyorsa; sommelierlik de böyle bir şeydir, kalpten ve çokça çalışmanın meyvelerinin alınması yılları alır.”

Şarap sunumunun, ‘sommelier’ unvanı ile daha bilinçli ve eğitimli bir meslek olarak belirlenmesinde büyük şarap firmalarının önemli rolü olduğunu vurgulayıp konuyu açıkladılar:

“2001’de Doluca tarafından düzenlenen sommelier eğitim programı olan ‘Gümüş Tirbuşon’ ile başladı bu bilinç. ‘Gümüş Tirbuşon’, bu sektörde faaliyet gösterenlerin eğitimin içine dâhil edilerek oluşturulduğu bir eğitim programıdır ve sommelierliğin farkındalığı bununla başladı. 2001-2006 arasında bu eğitimler çok mesafe katetti ve deneyimliler ile deneyimsizler arasındaki farklar ortaya çıktı.

Bugün her büyük firma kendi bünyesinde bu tür eğitimler vermekte, potansiyel gördükleri kursiyerleri yurt içi ve yurt dışında ileri aşamalardaki farklı eğitimlere ve gezilere götürmektedirler. Bu da sommelierlerin yetişmesinde çok önemli bir imkândır. 

Büyük şarap firmaları bağdan servis kısmına kadar şarap sektörünün her alanına kalifiye eleman yetiştirmeleri ile büyük yük taşıyorlar doğrusu. Türkiye’ye ‘sommelier’ kavramı onların sayesinde geldi.”