Kozmik ritmin tarıma etkisinin uygulaması ve ay takvimi

Yeni Ay:  Doğaya güçlü etkileri olur. Doğa vermeye başlar ve bitkilerdeki özsuyunu uyarır. Hasta dalları budamak için ideal zaman.

Büyüyen ay:  Her şey “ özsuyu” toprak üstüne doğru hareket eder.  Özellikle yaprağı yenen-, yukarıya doğru gelişen bitkilerin ekimi ve uygulamaları için en uygun zaman.

Dolunay: Çok güçlü bir enerji serbest kalmaktadır. Ancak dengededir. Özellikle otların şifa gücünün çok yüksek olduğu bir dönem.  Gübrenin etkisinin en çok olduğu zaman. 

Küçülen ay: Özsuyu köklere doğru geri gider. Kökleri yenen bitkilerin ekimi, bakımı için en uygun zaman. 

Biyolojik-dynamik tarım da dikkate alınan takvim Maria Thun’nun geliştirdiği ay takvimi. Maria Thurn 60 lı yıllarda kendi sebze bahçesinde yaptığı gözlemler neticesinde bu takvimi geliştirmiş. 1963 yılında ilk ay takvimini çıkaran Thun, sonraki yıllarda da  “ekim zamanları” adı altında ay takvimi çıkarmaya devam eder. Maria Thun farklı olarak, ayın siderik periyodunu dikkate alarak ay takvimini hazırlamıştır. Bu siderik ay döngüsü 27,3 gün sürüyor.

Ayın gökyüzündeki konumu sabit değildir ve ay her zaman eksende aynı yükseklikte hareket etmiyor, bazen yüksekte, bazen alçakta kalabiliyor. En derinde olan yayda olabileceği gibi, dönüm noktası olan ikizlere kadar yükselip ve tekrar yaya inebiliyor (altta) .  

Git gide küçülen ayda ekim ve fide dikimi yapılır, ay yükseldikçe de hasat ve budama gibi işlemler yapılır. 

Kaynak: http://wiki.astro.com/astrowiki/de/Bild:Pflanzzeit.gif#filelinks

 

Maria Thun, ay ve yıldızların konumuna göre bitkileri 4 sınıfta toplamıştır. 

Bitki grubu

Gezegen

Grubu / element

Örnek bitkiler

Kökleri yenen bitkileri

Boğa, başak, oğlak

Toprak

havuç, turp, pancar, kereviz, şeker pancarı, soğan, patates, şalgam gibi..

Yaprakları yenen bitkiler

Balık, akrep, yengeç

Su

Marul, lahana, maydanoz, salata, ıspanak gibi..

Çiçekleri değerlendirilen bitkiler

İkizler, terazi, kova

Hava

Bitkileri çiçek açtıkları zaman kesip vazoya koyarsanız, kokusunun en yoğun olduğu zamanı yakalamış olursunuz. Bitki uzun süre de taze kalır.

Meyvesi yenen bitkiler

Koç, aslan, yay

Ateş

Fasulye, bezelye, soya, mısır, domates, salatalık, kabak, kabak, ayrıca yaz ve kış büyüyen tahıllar, meyveler,  fındık, üzüm  gibi..

Bu sınıflandırmaya göre, bitkilerin bakım işlemleri (ekim, dikim, hasat gibi..) yapılmaktadır. Ay takviminden kısaca böyle bahsettikten sonra, biyolojik- dynamik tarımın en önemli parçası olan  bio-dynamik preparatlardan bahsetmek istiyorum.