Göz Aşıları

Göz aşılarında, aşılama zamanını belirleyen en önemli faktör, bitkinin kabuk vermesi yani kabuğun odun tabakasından bozulmadan ayrılmasıdır sadece yonga göz aşısında, göz odun dokusu ile birlikte aşılanır. Tek bir göz içeren bitki parçaları aşı materyali olarak kullanılır. 

Göz aşıları yapıldığı döneme göre ikiye ayrılmaktadır. İlkbaharda ağaçlara su yürüyünce ve aşı gözü olgunlaştığı zaman yapılan ve yapıldığı dönemde süren aşılar sürgün göz aşıları, Temmuz ayından itibaren başlanıp anaçlardan su çekilinceye kadar devam ve bir sonraki yıl ilkbaharda süren aşılar ise durgun göz aşıları olarak adlandırılır. 

Sürgün göz aşılarında göz, anaca takıldığı yıl uyanır, 10-15 gün sonra tutar ve sürer. Sürgün göz aşıları daha çok büyüme mevsimi uzun olan ılıman iklim bölgelerinde uygulanmalıdır. Aynı yıl içerisinde iki farklı dönemde yapılabilir.  İlkbahar erken sürgün göz aşısı: İlkbaharda ağaçlara su yürüyünce yapılır. Bir önceki yılın sürgünleri kullanılır. Aşıdan yaklaşık iki hafta sonra aşı kaynayınca aşı gözünü büyümeye zorlamak için anacın, aşı gözünün hemen üzerinden kesilmesi gerekir. Bu arada anaçtan çıkan sürgünler sürekli olarak temizlenmelidir. Haziran göz aşısı: Mayıs-haziran aylarında o yılın yeni sürgünlerden gözler alınarak yapılır ve odun gözlerinin çabuk olgunlaştığı türlerde kullanılır. Durgun göz aşıları özellikle yazları kısa, kışları sert geçen bölgelerde uygulanır. Aşı kalemi olarak o yıl süren ve pişkinleşmiş yani olgunlaşmış gözler kullanılır ve tepe kesimi yapılmaz. Durgun ve Haziran ayında yapılan sürgün göz aşılarında alınan aşı kalemleri içerisinde su olan bir kovada ve mümkünse gölgede tutularak fazla bekletilmeden kullanılmalıdır.