Üzüm Bağlarında Biyolojik Çeşitlilik Ortaklığı

Biyolojik çeşitlilik bitkiler, hayvanlar, böcekler, vb. arasındaki ilişkidir. Bunlar arasındaki etkileşimin amacı doğayı dengede tutmaktadır. 

 

Yoğun tarımın, biyolojik çeşitliliğin kaybolmasında büyük bir rolü bulunmaktadır. Doğrudan veya dolaylı olarak insanları, yiyecekleri, su kaynaklarını, toprağı, iklimi vb. etkilemektedir.

Bugün karşılaştığımız en büyük zorluk, doğanın dengesinin korumasıdır. Ancak biyolojik çeşitliliğin kaybı, artan bir şekilde aşırı tarım faaliyetleri, kirlilik, iklim değişikliği vb. dolayısıyla olmaktadır.

Uzun vadede üzüm üretimini geliştirmek için biyolojik çeşitliliğe uygun bir tarım ekosistemine sahip dengeli bir bağ ortamı oluşturulmalıdır. Biyolojik çeşitlilik ve tarım arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır. Üzüm bağlarına ilişkin diğer birçok bitki ve hayvan türü, zararlıların doğal olarak kontrol altına alınmasına katkıda bulunurken aynı zamanda üzüm bağının toprak ve humusunun da zenginleştirilmesini sağlar.

Avrupa’da Üzüm Bağlarında Biyolojik Çeşitlilik Koruması için ortaklık, eğitim ve atölye geliştirmeleri ile üzüm bağlarında biyolojik çeşitliliğin artırılıp teşvik edilmesine uygun üzüm yetiştiriciliği uygulamalarının benimsenmesini amaçlamaktadır.

Bu çıktı ile çiftlikte biyolojik çeşitliliğin etkili bir şekilde desteklenmesi ve kullanılması için harici uzmanlar ile kapsamlı bir bireysel çalışmayı kolaylaştırıyoruz.

Biz doğaya yakınız; ancak çiftçiler herkesten daha yakın. Tarım, aynı zamanda doğanın ne verdiğine güçlü bir şekilde bağlıdır ve biyolojik çeşitlilik Toprak oluşumu, Besin döngüsü, Erozyon kontrolü, İklim düzenlemesi, Haşere ve hastalık düzenlemesi… vb. gibi doğal hediyeleri sağlamada temel bir role sahiptir;
Bu Biyolojik Çeşitlilik Koruması için olan ortaklığın amacı; analiz modülleri ve eğitimleri geliştirilerek biyolojik çeşitliliğin korunması, geliştirilmesi ve teşvik edilmesi için çekirdeksiz üzüm yetiştirme uygulamalarını benimsemektedir.

Bilgi Kâğıdı: Biyolojik çeşitliliğin ilgi durumunu açıklar, biyolojik çeşitlilik ve üzüm yetiştiriciliği arasındaki bağlantıları açıklar ve bazı iyi uygulama örneklerini gösterir.

Biyolojik Çeşitlilik Rehberi: Üzüm bağlarında bulunan tipik türlere ilişkin yaklaşık 50 sayfalık bir derlemedir ve Avrupa’nın Akdeniz bölgesi hakkında bazı ilginç bilgiler sunar…

Biyolojik Çeşitlilik Kontrolü: Bu araç, çiftliklerinde biyolojik çeşitliliği destekleyip artırmak isteyen ilgili kişilere eğitim verilmesini kolaylaştırır.

Biyolojik Çeşitlilik Eylem Planı BEP:  BEP, topraklarında ve çevrelerinde biyolojik çeşitliliği geliştirmek için üzüm yetiştiricilerine önlemleri tanımlama ve uygulama olanağı sağlar.

Eğitim Videoları: Birkaç video yoluyla, üzüm yetiştiriciliğinde biyolojik çeşitliliği iyileştirmeye yönelik önlemler sunulur ve artırılmış biyolojik çeşitliliğin hayat üzerindeki iyi yönleri gösterilir.

Görseller:

Yazara aittir.

 

İlgili Linkler: 

http://www.bodensee-stiftung.org/en/ 

http://www.launio.org/

https://www.globalnature.org/en/home

http://www.quercus.pt/

https://www.ecovin.de/

http://www.advid.pt/

https://fundacionglobalnature.org/

http://www.rapunzel.com.tr/

https://www.cbd.int/business/gp.shtml

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_en