Yasal Mevzuatın Tarihçesi

Ülkemiz için Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ 10 Mart 2012 Tarih ve 28229 Sayılı Resmi gazetede yayımlanarak ilk resmi süreç başlamış oldu. Bu düzenleme ile ilk defa elektrik tüketicileri (tüzel ya da gerçek kişiler) ürettikleri ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini dağıtım şirketlerine satma imkânına kavuştular. Kanun teklifinde, güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için on yıl süreyle 13,3 ABD Doları cent/kWh alım garantisi verilmişti. Ancak bu mevzuata göre, devlet tüketici ve yatırımcıyı aynı sınıfta değerlendiriyordu. Bir kişinin çatısına 1-2 kilovatlık sistemi kurması için uygulanan prosedür, bir yatırımcının devlete elektrik satmak için 1 Megavattlık sistem kurmasıyla aynıydı. Bu durumda şahıslar birçok ayrı kuruma giderek onay mektupları almak ve teminat bedelleri yatırmak durumunda kalıyordu. Panelleri evinin çatısına takarak kullanacak sıradan bir tüketici basit bir kurulum için en az bir yıl beklemek ve 120 sayfalık dosya hazırlamak durumunda kalıyordu. İlerleyen zamanda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 18 Ocak 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle 10 kilovat (kW) ve altı güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşu için gereken prosedür sadeleştirildi ve çatıdan elektrik üretmek artık daha kolay hale getirildi. 

Buna ek olarak, Meclis’te kısa süre içinde yürürlüğe giren yeni düzenleme ile evlerde çatı ve cephe uygulamalı güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerjiye dayalı kurulu güç ve en yüksek 10 kVA olan tesisin ürettiği elektrik gelir vergisinden muaf tutuldu. Bu şekilde üretilen elektriği dağıtım şirketlerine satan abonelerin belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme yükümlülüğü kaldırıldı. 400 dolarlık kurumlar vergisinin yerine de yüzde 5 oranında stopaj konulmuştu. Daha sonra Bakanlar Kurulu’nda alınan başka bir kararla tüm bunlar kaldırılarak sadece 100 dolarlık başvuru ücreti bırakıldı.

Bakanlar Kurulunca 30.04.2018 tarihli son kararname ile yenilenebilir kaynaklı çatı ve cephe uygulamalı elektrik üretim tesislerinde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için ödenecek bedel 13.3 USD/Cent den 24 kuruşa düşürülerek, 10 yıl alım garantisi verildi. Bu düzenleme Türkiye’de çatı pazarının gelişmesini bekleyen kitleler için üzücü bir haber oldu.

Bol güneşli günler dileriz.