Sonuç ve Öneriler

Sofralık üzüm yetiştiriciliğinde ürünün yağmur, dolu, çiğ, v.b. iklimsel etkenlerden korunarak bitki üzerinde daha uzun süreyle kalmasını sağlamak amacıyla değişik örtü malzemeleri kullanılmaktadır. 

Bağların üzerlerinin farklı gölgeleme ve örtü malzemeleri ile kapatılması sonucu kısıtlı olan hasat dönemi genişlemekte ve sezonuna göre %200’lere varan fiyat farkı ile satış gerçekleşebilmektedir. Ayrıca depolama ele alındığında, depoya geç giren ürünün kısa süreli depolama maliyeti azalmakta, ürün tazeliğini kaybetmeden pazarlanabilmekte ve standart depolama ile daha geç zamanlarda da ürün arz edilebilmektedir. 

Örtü uygulamalarında hasat, açıkta yetiştiriciliğe göre 38 ile 64 gün arasında geciktirilebilmektedir. 

Olgunlaşma periyodu ben düşümünden, yeme olumuna kadarki geçen süreyi kapsamaktadır; bu süre bölgemizde ortalama 13 Temmuz ile 20 Ağustos’a tekabül etmektedir. Bu süre içerisinde yapılacak herhangi bir örtüleme işlemi bir sonraki yılda verim oluşturacak yeni gözlerin verimsiz hale gelmesine neden olacaktır. Göz verimliliği üzerine aşırı dozda GA3 solüsyonunun pülverizatörle omcanın üzerine komple püskürtülmesi de olumsuz etki yapmaktadır.

Örtü uygulamalarının maliyeti, kullanılacak örtü tipinin belirleyicisi durumundadır. Ancak ucuz örtü malzemesi aslında pahalıya mȃl olmaktadır. Uygun olmayan örtü tipi nedeniyle pazarlanabilir ürün miktarında düşüşler, hastalık şiddetinde yüksek oran, örtü altında nem ve sıcaklığın yükselmesi, bir sonraki yılın ürün gözlerinde zararlanmalar ve doğuş oranı düşüklüğü, ilave ilaçlama maliyetleri gibi olumsuzluklara neden olmaktadır. 

Kullanılabilecek örtü tipi hava geçirgen ama yağış geçirmeyen, antibakteriyel, zararlı ve fungal etmenleri barındırmayan özelliklerde olmalıdır.

Örtünün serildiği, destek sistemine monte edilen ilave sistemlerin, omca taç yapısına en az 50-60 cm mesafede, havalanmayı kolaylaştırıcı, güneşlenmeyi engellemeyen yapıda olmalıdır.