Bordo Bulamacının Kontrolü

Usulüne Uygun Olarak Hazırlanan Bordo Bulamacının Hafif Mavi Renkte, Nötr Veya Alkali Olması Arzu Edilir. Kirecin Az Olması Ya Da Kalitesiz Olması Durumunda İse Kontrol Yapılmazsa Fayda Yerine Zararlı Olacağı Asla Unutulmamalıdır. Ayrıca Tek Başına Kullanıldığında Göztaşı Eriyiğinin Oldukça Yakıcı Olduğu Ve Bu Nedenle Dikkatli Olunması Gerektiği Unutulmamalıdır.  Bu Amaçla Yani Asitliği Gidermek İçin İse Kireç Kullanılmaktadır. 

 

3.1. Kireç Oranı Kontrolü

Hazırlanan Bulamaçtaki Kireç Miktarının Az Ya Da Çok Olduğunu Anlamak İçin “Turnusol” Kağıdı” Veya “Fenolftalein”Li Kağıt Kullanılmaktadır. Bordo Bulamacına Batırılan;

Kırmızı “Turnusol” Kağıdı     Mavi

Beyaz “Fenolftalein”Li Kağıt  Kırmızı   Renk Aldıkları Takdirde Bordo Bulamacı İyi Hazırlanmış Demektir. 

Eğer Beyaz “Fenolftalein”Li Kağıt Beyaz Renkte Kalırsa Bulamaca Bir Miktar Daha Kireçli Su İlave Edilmelidir. 

 

3.2.Çivi İle Muayene

Diğer Bir Pratik Yöntem İse Çivi İle Yapılan Kontroldür. 3-5 Cm Uzunluğundaki Passız Çivi Yarısına Kadar Bordo Bulamacının İçerisine Batırılarak 5 Dakika Bekletilir. Asit Karakterli Bulamaçlarda Çivinin Çözeltiye Giren Kısmı Esmer Kırmızı Bir Renge Dönüşmektedir. Bu Tip Bulamaçlara Bir Miktar Daha Kireçli Su Vermek Gerekmektedir. Nötr Ve Hafif Kalevi Eriyiklerde İse Çivinin Renginde Bir Değişim Söz Konusu Olmamaktadır. 

Eğer Bu Şekilde Tavsiye Edilen Kontrol Metodu Uygulanmayacaksa Hazırlanan Bordo Bulamacına Kireç Daima Tavsiye Edilen Miktardan Biraz Fazla Katılmalıdır. Çünkü Kireç, İçerisinde Taş Gibi Bazı Yabancı Maddeleri İhtiva Edebilmektedir. Esasen Kirecin Biraz Fazla Oluşunun Da Hiçbir Zararlı Etkisi Yoktur.