Takvim

Zamanı yıllara, aylara ve günlere ayıran yöntem olarak tanımlayabileceğimiz takvim, günümüze kadar değişik evrelerden ve kabullerden geçerek günümüze ulaşmıştır. Bilinen en eski yazıtlardan bu yana doğayı gözlemlemek, zamanı ölçmek için insanlar üç adet astronomik olayı incelemişlerdir. Bunlar; gündüz ve gecenin birbirini takip etmesi, Ay’ın tekrarlanan evreleri ve mevsimlerin çevrimi. Böylece yeryüzünün kendi etrafında dönüşüne bağlı olarak “Gün”, ayın yer çevresinde dönüşüne bağlı olarak “Ay”, yerin güneş çevresinde dönüşüne bağlı olarak “Yıl” olarak adlandırılan zaman birimi tanımı ortaya çıkmıştır.

Bu tanımlanan birimler tüm takvimlerin temelini oluşturmuştur ve sonuç olarak zamanı yıllara, aylara ve günlere bölmemizi sağlayan ve takvim denilen sistemin doğuşunu sağlamıştır.  

Bugün bizlerin kullandığı modern takvimlerin atasının temeli 8.yy’da atıldı. Bu takvimler M.Ö.46 yılında Jül Sezar tarafından kullanıma sokulan Jülyen takvimi olarak adlandırılan düzendi ve son şekline M.S.8’de, İmparator Agustus döneminde kavuştu. Jül Sezar, o zamana kadar kullanılan Romulus takvimindeki karışıklıkları çözmesi için Sosigenes’den yardım almıştır. Sosigenes, 1 yılı 365,25 gün alarak oluşan mevsim kaymalarını düzeltmeyi hedeflemiştir. Ayrıca takvim düzenlemesini yaptığı için temmuz ayının ismini değiştirerek kendi adından gelen July ismini vermiştir.

Fakat Sezar’ın öldürülmesinden sonra tahta oturan Augustus tıpkı Jül Sezar gibi takvimde bazı değişiklikler yaptığı için Sextilis ayının adını değiştirip kendi ismi olan Augustus’u vermiştir. Fakat ismi Sezar’dan gelen temmuz ayının 31, ağustos ayının ise 30 çekmesinden dolayı şubat ayından 1 gün alınıp ağustos ayına eklenmiştir. Böylece şubat ayı artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 güne düşmüştür. İktidar olmak böyle bir şey galiba.

Günümüzde bizim ve dünyanın en yaygın olarak kullandığı Gregoryen takvim, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvimdir. Milad’ı tarih başlangıcı ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı "1 yıl" olarak kabul eder. Senede 10,8 saniye hata oranıyla en güvenilir ve hassas takvimdir.  

4 Ekim 1582’de kabul edilmiştir. Değişik tarihlerde önce Avrupa’da daha sonra dünyanın geri kalanında yayılmıştır. Gregoryen takvim oluşturulurken Jülyen takvimine 10 gün ilave edilmiştir; 5 Ekim cuma günü, 15 Ekim cuma olarak kabul edilmiştir. 1752’de kabul eden ülkeler ise 11 gün ilave etmek durumunda kalmışlardır.