2. Yetiştirme Tekniği ve Kültürel Uygulamalardaki Aksaklıklar

a. Gözlem ve inceleme yapılan bağların çoğunda aşısız fidan kullanımı, aşılı fidan ile tesis edilen bağlarda ise aşı noktasının toprak seviyesi altında kaldığı görülmüştür. Aşılı fidan ile tesis edilen bağlarda aşı noktasının toprak seviyesi altında kalması aşı noktasının üzerinde kalan kültür çeşidinden kılcal köklerin çıkmasına, beslenmenin bu köklerden yapılmaya başlamasıyla anacın etkisinin zayıflamasına hatta anacın terkedilmesine neden olmaktadır. Böylece asmalar aşısız asma davranışı sergilemektedir. 

Ayrıca topraklarımızdaki filoksera, kireç, nematod ve ağır bünye gibi asmanın gelişimini kısıtlayan faktörlerle baş edebilmenin en geçerli yöntemi aşılı fidan kullanmaktır. Özellikle ağır (killi) topraklarda tatlı çubuk olarak tabir edilen aşısız fidanlar ile tesis edilen bağlarda yukarıda sayılan faktörler nedeniyle gelişme zayıflıkları, fungal hastalıklarda artış ve bunlara bağlı olarak gözlerde uyanma düzensizliği görülmektedir.

b. Gözlem ve inceleme yapılan bağlarda asmalarda fazla ürün çubuğu bırakıldığı, budama alet ve ekipmanlarının dezenfekte edilmediği, budamalarda büyük yaraların açıldığı ve kapatılmadığı, hastalıklı budama artıklarının bağ içerisinden çıkarılmadığı ve yok edilmediği, budamadan sonra bordo bulamacı uygulamasının ihmal edildiği görülmüştür. Bu hatalar fungal hastalıkların yayılmasına ve şiddetinin artmasına neden olmaktadır.

Ayrıca üretici beyanlarından kış budamasının çeşitli nedenlerle erken dönemde yapıldığı anlaşılmıştır. Henüz yapraklar dökülmeden yapılan erken kış budaması çubukların yeterince pişkinleşmemesine ve uyanma düzensizliğine neden olmaktadır. Diğer taraftan Eylül-Ekim döneminde küçükbaş hayvanların bağda otlatılması, havaların ılık gitmesi durumunda asmaların tekrar sürmesine, verim çubuklarında pişkinleşmenin gecikmesine dolayısıyla uyanma düzensizliklerine neden olmaktadır. 

c. Yapılan araştırmalar %25 den fazla yapılan yaprak alımının asmada olumsuzluklara neden olduğunu göstermektedir. Aşırı ve bilinçsiz tepe alma ve ticari amaçlı aşırı ve erken yaprak alma nedeniyle yeterli fotosentez yapılamaması asmanın ve gözlerin gelişimini zayıflatmaktadır.