YAŞAYIŞI

Zeytin sineği kışı toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa olarak veya zeytinlik ve fundalıklarda ergin olarak geçirir. 

Kışlayan erginler bu süreyi kabuklu bit ve yaprak bitlerinin salgıladıkları bal gibi şekerli maddeler, meyve özleri, çiçek nektarları ile karaağaç, çınar ve zeytin ağaçlarının salgıladıkları akıntılar ile beslenerek geçirir. Erginler toprak sıcaklığı 10°C’ye ulaştığında genel olarak da haziran ayından itibaren, bazen de nisan ayı başında topraktan çıkmağa başlar.

Yumurta koyma olgunluğuna gelmek için civardaki tatlı maddelerle beslenir. Dişiler çiftleşir ve zeytin meyvelerine yumurta bırakır. Meyvelere yumurta bırakmak için en uygun dönem olan 20 Haziran’dan sonra meyvelerde ilk yumurta görülür. 

Yumurta iri, parlak ve yağlanmaya başlayan meyvesinin 0.5-1 mm derinliğine ve dişinin yumurta koyma borusu ile açmış olduğu V şeklindeki yarığa bırakılır. Bir dişi ergin her zeytin meyvesine bir yumurta bırakır. Ergin dişi, 200–250 yumurta bırakabilmektedir. Yoğunluğun yüksek olduğu yer ve yıllarda, bir zeytin meyvesine farklı dişiler tarafından 7–9 adet yumurta bırakılabilmektedir. Meyvede yumurta bırakılan yer, bir gün sonra koyu kahverengine dönüşür ve bu görünüme “vuruk” denir. Meyve içerisine bırakılan yumurtanın açılma süresi yazın 18 °C’de 2 gündür. Bu süre sonbaharda 6-10 güne kadar uzamaktadır.

Yumurtadan çıkan larva meyve etinde galeriler açarak beslenir. Larva süresi 15 gün olan zararlı 3 larva dönemi geçirerek olgun hale geçer. Olgun larva, pupa olmadan önce meyve içerisinde bir oda hazırlar ve meyve zarını kemirip incelterek kendisine bir çıkış deliği açar. Daha sonra 2-3 mm geri çekilerek pupa olur. 

Pupa dönemi mevsim başında meyve içerisinde,  dönem sonunda ise toprakta veya ağaç üzerinde oluşur. Pupa süresi, iklime bağlı olarak, 4-12 günden, bir kaç aya kadar devam edebilir. 

Son nesil larvalar toprakta pupa olur. 

Ege ve Akdeniz bölgesinde 4-5, Marmara ve Karadeniz bölgesinde 3-4, Güney Anadolu bölgesinde 2-5 döl vermektedir. 

Bir neslin gelişme süresi 30-40 gün kadardır.