Neden Zeytinyağlı Soğuk Sabun?

İçinde ne olduğunu biliyoruz ve kozmetik ürünlere göre çok daha ekonomik, güvenilir ve harika bir cilt temizleyici. Ekleyebileceğimiz katkılara göre bu sabunlara ekstra nemlendirme, peeling, beyazlatma etkileri kazandırmamız da mümkün üstelik.


Soğuk sabun yönteminde zeytinyağı kaynatılmadığı, dolayısıyla ısıya maruz kalmadığı için, yağın içerisindeki değerli bileşenler de sabuna geçmiş oluyor. E zeytinyağı zaten bir mucize değil mi?


1 kg zeytinyağı ile 9-10 kalıp sabun elde etmek mümkün, hem de istediğiniz özelliklerde. Sabun yapımında diğer yağlarla da karışım yapılabiliyor, ancak benim tercihim sadece iyi zeytinyağı kullanmaktan yana.


Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta NaOH yani kostik; miktarı ve kullanım şekli. Kostik olmadan sabunlaşma olmuyor maalesef. 'Meşe külü' diyenleri duyar gibiyim, ama o da kostik ve sudaki konsantrasyonu ölçme zorluğu sebebiyle dertli ve tabii en önemlisi meşe külünden kostik elde edebilmek için onca ağacı yok edemeyiz. Kostiği su ile buluştururken, açık havada ve eldivenli, gözlüklü çalışmamız gerekiyor. Çıkan gazı solumak, çıplak elle temas etmek yakıcı ve zararlı.

Bu işin püf noktalarını çözdükten sonra, hem kendi sabununuzu kullanmanın zevkini yaşıyorsunuz, hem çok keyifli bir hobi...  


Benim denediğim sabunlar aktif karbonlu, portakallı, kekikli, zerdeçallı, keçi sütlü, havuçlu, ardıç katranlı, naneli, damla sakızlı, pirinç unlu ve yoğurtlu vs. vs.


Yani bu iş tamamen hayal gücümüze kalmış…