Yanlış anlama olasılığı

Yönetmen, yazar ve oyuncu Woody ALLEN’a hızlı okuma kursları sorulur; Allen’ın yanıtı, ‘Ben de hızlı okuma kursuna gittim. Hatta “Savaş ve Barış’ı iki saatte okudum. Olay Rusya’da geçiyor” Allen’ın mizahi bir dille anlatmaya çalıştığı konu; Sanatsal bir anlatımı, sadece anlamak üzerine kurgulanmış hızlı okuma yöntemleriyle okuduğunuzda, anlamsal ve estetik detayları kaçırırsınız. Bu durumda o eserin size verebileceklerine ulaşmanız, eserdeki satırların arsındaki duyguları, düşünceleri, tasvirleri, espirileri yakalamanız ve eseri zevk alarak okumanız mümkün olamayacaktır.  

Soyutlama, sınıflandırma ve standartlaştırma bizim anlama süremizi kısaltıyor. Öğrenme sürecimizi hızlandırıyor. Bilgiler daha kolay anlaşılabilecek ve kısa sürede öğrenebilecek kodlara indirgenebiliyor. Tüm bu süreç sonucunda ortaya çıkan yeni ve tamamen soyut kavramlar da var. Ama onları da neyse ki tanımlayıp, sınıflandırıp kodlara indirgeyebiliyoruz. Tabii tüm bu kısalan anlama süreci yanlış anlama olasılığının da artmasını beraberinde getiriyor…  

Yanlış anlama olasılığı sizin anlama sınırlarınız ile bırakılmıyor… Ticarileşmenin, ekonomik değerlerin ön plana çıkması yanlış anlama potansiyelinden yararlanmayı da beraberinde getiriyor. Ticari olarak mevzuattaki açıkları kullanarak yanlış anlaşılma potansiyeli olan her türlü yanıltıcı bilgi tanıtımlarda ön plana çıkabiliyor.

Bunların içerisinde en belirgini geçmişte fermente sucuğa benzeyen, ama fermente edilmeden, ısıl işlemle olgunlaştırılmış sucuk benzeri maddelerle ilgili tanıtımlarda kullanılan ifadelerdi. Satışa sunulan fermente sucuklara benzeyen ısıl işlem görmüş ürünlerde mangal, kangal gibi ifadeler kullanılırdı. Mangal, kangal gibi ifadelerden sonra sucuk sözcüğü kullanılmadığı halde, tüketici sözcükleri ve görüntüyü birleştirerek bu ürünü bildiği sucukla özdeşleştirir ve maniple edilirdi. 

Bu gün ‘ısıl işlem görmüş sucuk’ ifadesi mevzuatta yer aldığından bu kandırmacaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak fermente sucukla, ısıl işlem görmüş sucuğun aynı ürünü ifade etmediği de gıda sektörü ile ilgili kişilerin iyi bildikleri konular arasında yer almaktadır. Fermantasyon sonucu ortaya çıkan ürünler ve bağırsak florasını zenginleştiren organik yapı ısıl işlem görmüş sucukta bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra ısıl işlemde yapılan yanlışlar ürünün mevcut gıda değerini de olumsuz etkileyebilmektedir.

Buradan yola çıkarak standartların zaman içerisinde değişebileceğini; Geçmişte tüketiciyi korumak için alınmış bir önlemin, günümüz için geçerliliğini yitirebileceğini söyleyebiliriz. Ancak önlemin kaldırılması, ürünün mevcut durumunu da değiştirmeyeceğinden tüketici açısından değil, yalnızca üreten açısından olumlu sonuç doğuracaktır.