Kabak çiçeği dolması

Etli mi etsiz mi? 

Evet, iki soru. Etli ve etsizler de kendi içlerinde ayrılıyorlar ya, renkli mi renksiz mi, üzümlü fıstıklı mı, tereyağlı mı zeytinyağlı mı? Diyeceksiniz, etlisi tereyağlı olur, etsizi zeytinyağlı! Hem evet, hem hayır, yağ işi yöreye göre değişiyor.  Etsizine de pekâlâ tereyağı konup sıcak yemek muamelesi yapılabilir.  

Bugünkü kahramanımızın zeytinyağlı Ege usulü kabak çiçeği dolması olduğunu belirteyim de kafamız karışmasın. İçinde fındık fıstık üzüm filan yok. Bolca soğan ve karabiber var. 

 

Önce malzemelerini sıralayalım. 

25-30 tane kadar kabak çiçeği (yeni toplanmış olursa doldurması kolay olur) 

Bir su bardağı pirinç 

2 tane iri kuru soğan 

Yarımşar demet nane ve maydanoz 

Yarım su bardağı zeytinyağı 

Yarım limonun suyu

Tuz, şeker ve karabiber (ağız tadınıza göre isteğe bağlı miktarda) 

Hazırlanışı:

Çiçeklerin her birinin ortasında tokaç gibi dişi organları koparılır, kök kısmındaki bıyık yaprakları da saplarıyla temizlenir su dolu bir kaba atılır. Çiçekler biraz suda bekletilirse içine kaçmış börtü böceğin çıkması açısından iyi olur. 

 

Diğer tarafta kuru soğanlar tavla zarı doğranır, zeytinyağında kısık ateşte yakmadan kavrulur. Üzerine pirinci konur hafifçe kavrulur, pirinç kadar su ilavesiyle kapağı kapatılır. Pirinçlerin dibi tutmadan tencerenin kapağı açılır, sırasıyla önce limon suyu, tuzu, şekeri, karabiberi ve kıyılmış maydanoz ve taze nanesi ilave edilip karıştırılır ve 20 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Bazen bu sırada yeşilliklerle beraber iki üç kabak çiçeği de kıyılır pirincin içine! Çiçeklerim fazla ise ben kıyıyorum. 

Gelelim doldurma aşamasına: Sudan çıkarıp beklettiğimiz çiçeklerin iç kısmına bir iki kaşık dolma harcı konur çiçeğin yaprakları bir birini örtecek şekilde kapanır. Kabak çiçekleri naziktir o yüzden hassas davranmak gerekir! Tek sıra halinde dolma tenceresine oldukça sıkıştırarak dizilir. Üzerine bir bardak su ve biraz zeytinyağı tuz gezdirilerek önce hızlı ateşte (5 dakika), sonra çok kısık ateşte pişmeye bırakılır. 

Sofraya getirmeden önce yarım saat dinlendirirsek çok daha keyifli olur. Şöyle ılık ılık… 

Bu tarif Ege’nin yerlilerince uygulanan bir tarif, dışarlıklılar fıstıklı yenibahar ve kuşüzümlüsünü yapıyor. Öylesi de farklı lezzet tabi. İçi peynirli lorlusu da yapılıyor, içine deniz ürünü fıstık koyup kızartmak da mümkün. Kabak çiçeğinin mevsim ve hasat süresi açısından sınırlı olması onu aranılan kıymetli bir çiçek kılıyor. Kabağın kendisinin de önüne geçiyor haliyle. 

Yemek tarifleri kabak tadı verdiğinde, anılarımızda koku ve tat belleğiyle dolu olan yaşam notu yazılara başvurmak bana daha keyifli geliyor, sizce de öyle değil mi?