Peki 16/8 Düzeni Nedir?

Bu yöntemde amaç 16 saatlik açlık periyotları oluşturarak kalan 8 saatlik periyotta doğru ve sağlıklı yiyeceklerle gerekli olan kalori ve tüm besin öğelerini sağlamaktır. Bu düzeni sağlarken iki temel öğün oluşturmak en uygunudur. Örneğin sabah 9.00 da kahvaltı ediyorsanız 17.00’de akşam yemeğinizi yiyerek ertesi sabah 9.00’ a kadar hiçbir şey yemiyorsunuz veya saat 11.00’de kahvaltı yapıyorsanız akşam 19.00’da son öğününüzü yaparak yine ertesi gün sabah 11.00’e kadar hiç bir şey yemeyip su çay bitki çayı kahve soda gibi sağlıklı ve kalorisiz içecekler tüketebiliyorsunuz.

Aralıklı Açlık Düzeninde Oluşması Beklenen Hormonal Değişiklikler Nelerdir?


Yapılan uygulamalarda aralıklı açlık diyeti sisteminde klasik düzen beslenme planlarından daha fazla bazal ve postprandial insülin hormonu azalacağı buna bağlı olarak vücudun daha hızlı kilo verip daha kolay yağ yakabileceği ön görülüyor.

Açlık süresi uzadığında büyüme hormonu seviyesinin 2 ile 5 kata kadar artabileceği bu durumun kas kütle kazanımı desteklerken yağ yakımını arttırabileceği ön görülüyor.
Yine bu beslenme sisteminde leptin hormonu dengesinin daha hızlı düzene girebileceği öngörüler arasında. Leptin hormonu beynimizdeki iştah ve açlıktan sorumlu reseptörlere bağlı bir hormonumuz ve doyduğumuz zaman beynimize sinyal göndererek iştahımızı baskılamakla sorumlu. Aynı zamanda hangi besinlerin yağa çevirilip depolanacağını kontrol ediyor. İdeal leptin seviyesi yaktığımız kalori miktarının artmasını destekler. Açlık süresi uzadığında tüm leptine bağlı metabolik süreçler olumlu etkiler alır kanısı var.

Ayrıca yine uzun açlık süresi epinefrin düzeyini uyararak metabolizmanın hızlanmasını ve yağ yakımının artmasını destekleyebilir ve daha hızlı kilo verimi sağlayabilir.


Üstelik açlık sürecinde bağışıklık sisteminin de uyarılıp t hücrelerinin fonksiyonlarını iyileştireceği yönünde fikirler var.

Sonuç olarak henüz hipotez niteliğinde bilimsel çalışmalara ve kanıtlara ihtiyacı olan bu beslenme şeklini önümüzdeki yıllarda daha çok konuşuyor olacağız. Biyolojik ritim gece gündüz döngüleri ve kanserle mücadele süreçleri ile ilgili yapılan çalışmalar az öğünle beslenmenin uzun açlık periyotları oluşturmanın ve akşam 17.00 -18.00 den sonra besin alımını kesmenin gelecek vadettiği yönünde.