İŞLEYİŞ: İl İdare Heyeti Eliyle Eğitim Hizmeti

16. madde: İl idare heyetinin görevleri şunlardır:

17. madde: İl millet mektepleri yönetim heyeti başkanı sıfatıyla valiler her sene aşağıdaki iki raporu Milli Eğitim Bakanlığı’na göndermekle yükümlüdürler:

18 madde: Millet mektepleri idare heyeti genel sekreteri sıfatıyla milli eğitim müdürleri şu görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler:

19.madde: Millet mektebi örgütünün ilçe meclisi, kaymakamın başkanlığında ilçe milli eğitim memuru (meclisin genel sekreterliğini yapar), belediye başkanı, Halk Partisi mutemedi, varsa Türk Ocağı başkanından oluşur. Bu heyette kaymakam, milli eğitim memuru ve Halk Partisi mutemedinden oluşan bir komisyon seçebilir. İlçe heyetleri de 16. maddenin B, C, D, E, F, G.H şıklarındaki görevlerini kendi alanları içinde yerine getirirler.

20. madde: Millet mektepleri örgütünün nahiye heyetleri, nahiye müdürüyle, okulun               başöğretmeni veya öğretmeninden ve varsa belediye başkanıyla Halk Partisi nahiye  mutemedinden oluşur.

21. madde: Köy ve mahallelerde ihtiyar heyetleriyle, köy veya mahalle muhtarları ve  köy öğretmeni, millet mektepleri örgütünün ilk faaliyet  temelini  oluştururlar. Gerek bunlar gerekse nahiye heyetleri 16. maddenin B, C, D, E, F, G şıklarındaki görevlerini kendi alanları içinde yerine getirirler.

Ücretler

22. madde: Millet mekteplerinde ders okutan her öğretmene 4 aylık hizmetlerinin karşılığı olarak en az 50 lira verilir. Mektebinde ikiden fazla millet mektebi bulunan başöğretmenlere ve ilçe milli eğitim memurlarına görevlerine karşılık 50, ilköğretim müfettişlerine 60, milli eğitim müdürlerine de bir devre için 90 lira verilir.

23. madde: Millet mekteplerinin milli eğitim müdür ve ilköğretim müfettişleri tarafından denetlenmesini sağlamak için her sene il milli eğitim bütçesinin özel kısmına yeter miktarda harcırah konur.