Aylara Göre Zeytin Bakım Takvimi: Nisan 2020

Konu : Tarım

Koronadan daha önemli bir sorunumuz var: Kuraklık

Koronadan daha önemli bir sorunumuz var: Kuraklık

 

Korona hayatımızın tüm alanlarını karantina altına almışken tarımsal üretim devam etmektedir. Tarımsal üretim karantinaya alınırsa aç kalırız, çiftçi aç kalırsa hepimiz aç kalırız. Mevsim budama ve gübreleme mevsimi, eğer budama yapamaz isek imar tımar işlemlerini eksik yapmış oluruz. Bu sene kış daha hafif geçti. Çok fazla dal kırılması veya don çatlağı oluşmamıştır. Ancak yine de bakım yapmak gerekir. Gübreleme yapmamız gerekiyor, ürün alabilmek için besleme yapmak gerekiyor. 

Bütün hikaye koronadan sonrasına hazırlanmak gerekiyor. Ülkemizin sıkıntılı bir dönemden geçtiği aşikar, ancak bugünler geçecek. Üretimimizi ve planlamamızı buna göre yapmak gerekiyor. Bu durgunluktan sonra işler hızlanacak. Hazır mıyız?  

Mart ayında dikemediğiniz fidanları bu ayda dikebilirsiniz. Mart ayının kurak geçmesi nedeniyle özellikle can suyunu ihmal etmemek gerekir. Nisan ayının bol yağmurlu geçmesini istemek başka birşeydir, olması muhtemeldir. Ülkemizin güneyinde ise uyanmalar başladı, somaklar belirlemeye yüz tuttu. Yeni dikilecek olan fidanların da uyanması yakındır. Buna göre dikim yapmak gerekir. Arazilerin sürülmesi toprağın ısınmasına engel olmaktadır. Yabancı otları sürüm yapmak yerine biçme yapmak daha iyidir. 

Nisan ayında somakların büyüyeceği, çiçek somaklarının da oluşacağını düşünürseniz gübrelemeyi ihmal etmemek lazımdır. Özellikle sulama imkanı olan üreticilerimizin toprak tahlili neticesine göre bölerek gübre vermesi gerekmektedir. Amonyum nitrat gübresinin piyasada olmaması nedeniyle üre gübresi son zamanlarda azot ihtiyacını karşılamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki üre yüksek azot içermekte ve çok hızlı bir şekilde topraktan uzaklaşmaktadır. 

Yabancı ot mücadelede biçme ve otlatma dışındaki yöntemler zeytinin köklerine zarar vermektedir. Herbisitlerinde çevreye olan zararlarını ve topraktaki etki süresini göz önünde tutmak lazımdır. Traktörün arkasına takılır tipte ot biçme makineleri kullanılabilinir. Bu işin en güzel kısmı zeytincilik hayvancılıkla beraber yapılmasıdır. Eğer küçükbaşları seyyar kafeslere koyarak onların zeytinlere zarar vermesi engellenirse hem hayvancılık yapılmış olur hem de ot mücadelesi daha doğal şekilde yapılmış olur. 

Nisan ayında havaların durumuna ve ağacın durumuna göre aşılama yapılabilmektedir. Çeşit değiştirmek isteyen üreticilerimiz bu ay içinde gerekli tedbirleri alarak çeşit değiştirebilirler. Ayrıca fidan üreticilerimizin de aşılama yapma zamanı bu ay içinde gelmektedir. Havaların durumuna göre günler öne arkaya gidebilir. 

Halkalı leke ve dal kanseri içinse mutlaka bakırlı ilaçlarla mücadele etmek gerekir. Havaların ısınması ile birlikte etmenler harekete geçmektedir. Nemin de etkisiyle hızlıca üremekteler ve zararlarını arttırmaktadır. Tedbir almak durumundayız. Aksi takdirde yaprakların fotosentez alanı daralmakta ve bitki besinsiz kalmaktadır. Geçtiğimiz sene özellikle antraknoz sorunu nedeni ile kükürt uygulaması ihmal edilmemelidir. 

Zeytin güvesinin yaprak nesli kontroller yapılarak mücadelesine karar verilmelidir. Yaprağın içerisinde galeri açan güvenin yavrusu yaprakta iken toplanırsa diğer zamanlardaki zararının önüne geçilebilinmektedir. Pamuklu bitin Çukurova dolaylarında görüldüğü rapor edildi. Eğer yağış olacaksa pamuklu bitin yıkanması muhtemeldir. İlaçlama son çaredir. Bu çareye başvurmadan önce diğer tüm mücadele yöntemlerini denemekte yarar vardır.

Nisan ayında yağmurlar ve hava sıcaklığı önemlidir. Mevsim normallerinde yağış ve sıcaklık beklemekteyiz. Ancak bölgelere veya mevkilere göre değişebilir. Arazilerimizi gezerek mutlaka keşif yapmalıyız. Buna göre eksik fazla ne varsa tedbirlerimizi almalıyız.

Koronadan daha önemli bir sorunumuz var o da kuraklık… koronaya karşı eller bol su ile yıkanacak, topraklarımız susuz, barajlardaki doluluk oranı eski yıllara göre daha düşük, tedbir almak durumundayız. Üreticilerimizi korumak kollamak zorundayız. Zeytin çiftçisi yok ise zeytin yok, zeytinyağı yok, sağlık yok.