Zeytin Takvimi: Eylül 2021

Bu ay küresel ısınma veya iklim dengesizliği üzerinde konu belirledik. Apelasyona yazmaya başladığım günden bugüne yazılarımı takip ederseniz her ay yavaş yavaş bu iklim dengesizliğinden bahsettim.

Yazar: Dr. Mücahit Kıvrak
 
Bu ay küresel ısınma veya iklim dengesizliği üzerinde konu belirledik. Apelasyona yazmaya başladığım günden bugüne yazılarımı takip ederseniz her ay yavaş yavaş bu iklim dengesizliğinden bahsettim. Daha az enerji kullanımı, daha çok yaşama dönüşü anlattım. Zeytinliklerde tavsiye ettiğim bazı işleri “kim yapacak?” bazılarını da “çok saçma” buldular. Oysa ki görünen köy kılavuz istemezdi. 

HES, RES, NES, TES ve diğer tüm enerji üretim sistemlerine karşıyız. Peki bunun karşısında enerji için ne tavsiye edildi? Her zaman tasarrufu önerdim ama çevreyi korumayı isteyenler bile buna karşı çıktı. İnstagram hesabımdan temmuz ayının en sıcak günlerinde “klima açmayın” dedim, çevreci arkadaşlarım bile “o olmadan serinleyemeyiz” dediler. Peki o zaman enerji santraline karşı çıkmayalım. Ona da olmaz diyoruz. Herkesin istediğine göre değil bir kurul ile tüm bunları konuşmalı şeffaf bir şekilde halka anlatmalıyız. 

Acil eylem planı yapılması gerekiyor. Bu komisyonda sosyal bilimlerden, hukukçusuna, doğa bilimlerinden yerel yönetim uzmanına kadar herkes konuşmalı ve kararlar alınmalıdır. Bu kararlar hızlı bir şekilde uygulanmalıdır. Politize edilmemeli A – B partisi, siyasi görüşü konulmamalıdır. Sosyal medyada ki linç kültürü bu konuda hassas olunmalı ve izin verilmemelidir. Çünkü yangında hepimiz zarar görüyoruz. Kuraklıkta hepimiz zarar görüyoruz. Selde geldiğinde kimseyi ayırmıyor. Bu yüzden ufak tefek kırgınlıkları, ayrışmaları bırakarak el birliği ile tasarrufa ve dünyayı kurtarmaya yönelmeliyiz. 

Karıncanın Hz. İbrahim’e su damlası taşıması misali siz ışıklarınızı daha az kullanın, klimanızı az açın, suyu tasarruf edin.
Normal bir gömleğin üretimi neredeyse 3 ton su harcar. 3000 kilo demektir. Günde 2,5 kg suya ihtiyacınız olduğuna göre 1200 günlük suyunuzu modası geçti veya beğenmedim diyerek atamazsınız. Bir kıyafeti sonuna kadar giymelisiniz daha az almalısınız. 
 
Şehirlerimizin de artık ekolojik çözümler üretmesi gerekiyor. Çöpler kompost yapılmalı, geri dönüşüm sepetleri yaygınlaştırılmalı, gece 23’den sonra yaban hayatı da düşünülerek şehrin ışıkları biraz azaltılmalıdır. Slow city mantığını geliştirmeli daha ekolojik hale getirmeliyiz. 

Şehrin bazı bölgelerine araç girişleri yasaklanmalıdır. Oradaki esnafın nakliyesi ise belediye tarafından belli saatlerde karşılanmalıdır. Yaşlı ve engelliler için elektrikli golf arabaları kullanılmalıdır. Böylece insanlar yürümeye alışmalıdır. Karbon salınımı anlatıldığı kadar su ayak izi de anlatılmalıdır. Pet şişelerin dibinde bile su bırakılmamalıdır. 
 
Tarımsal tasarrufları her ay yapılacak işlere göre yazıyorum. Basit ama etkin önlemler almalısınız. Tek başınıza bile olsanız mücadele etmelisiniz. Bu işin yani çevre korumanın delisi olmalısınız. Unutmayın bir tek bakteri veya fungusu gereksiz yere öldürürseniz kelebek etkisi ile bu bize yansıyacaktır geçtim bilerek orman yakmayı, ağaç kesmeyi…
 
Eylül ayında yapacağımız işler:
    
Leylekler bu sene erken gitti. Bunun faturası kesilecektir. 15 günlük erken gidişi bakalım bize ne getirecek?
4 – 5 eylül akşamı Anadolu’ya ilk kar düştü. 
Gece sıcaklıkları normalin altına düştü. 
Akşehir Gölü kurudu. Bataklık dahil kalmadı. Adıgüzel Barajı boşaltıldı, Sarıgöl Afşar Barajı boşaltıldı. Gördes Barajındaki su İzmir’e verildiği günden beri Akhisar ovasında su azaldı, Gölmarmara gölü azaldı. Su yeraltına inmeye başladı. Tarımda yeraltı suyu kullanmak tehlikeli olmaya başladı.  
Bu yaz sıcaklıkları uzun sürdü. Belki de yaşadığım son serin yaz oldu.
Bazı yörelerimizde Gemlik zeytinleri seyrek bahçelerde erken olgunlaştı. Siyahlaştı. Toplayabiliriz. 
Sulama yapılan zeytinliklerde sulama kesilmelidir. Ay sonuna doğru yeşil sofralık zeytin hasadı yapılabilir. 
Kuru dip varsa toplanmalıdır. İçlerinde zeytin güvesi veya zeytin sineği olabilir. 
Zeytin fidan tırtılı zararı sabah erken saatlerde bakılarak yapılmalıdır. Fidanlarınızın üst yapraklarında ağlar ile zararı varsa mücadele yapılabilir. Kuşlar normalde bu tırtılları yer. Bahçenizde kuş sayısını arttırılması önemlidir. Kuşların bahçenize gelişini arttırmalısınız. Avcılık bir spor değildir. Artık katliamdır. 
Zeytin sineği tek tük görüldüğü bahçeler oldu oldu salgın şeklinde bir zararını henüz bildirmediler. Tuzaklar bu tip zamanlarda etkin çalışır. Az zeytin sineğine karşı tuzak yapabilirsiniz. Kaolin atılan bahçelerde sorun yok. 
22 eylülde son bahar başlıyor. Bu tarihten sonra ağaçlarda su azalması başlayacak. Bu yüzden sulama kesilmelidir. 
Yabancı otların yazlıkları ölecek kışlıklar yavaş yavaş görülecektir. Herbisit kullanmadan, sürüm yapmadan mücadele etmek gerekir. Biçmek en güzel yöntemdir. Lütfen bu kadar bahçeyi kim biçecek şeklinde sormayalım. İşimiz zeytincilik gücümüz zeytincilik. Ya da hiçbir şey yapmayın bu da bir çözümdür. Hem de bahçeye bir sürü hayvan toplarsınız.