Dünyanın İki Kara Yüzü: Açlık ve Obezite

İklim ve doğa şartları, politik koşullar, çatışma ortamları, insanların hayatta kalma mücadelelerinin şartlarını da belirlemektedir.

İklim ve doğa şartları, politik koşullar, çatışma ortamları, insanların hayatta kalma mücadelelerinin şartlarını da belirlemektedir. Bu şartlar, bazı toplumlara yaşamak için elverişli bir ortam sunsa da, bazı toplumlar hayatta kalabilmek için herkesten daha fazla mücadele etmek zorundadır. İnsanın temel gereksinimi olan gıda ve suya erişim düzeyi ise bu mücadelenin şiddetinin de temel belirleyicisidir. Bununla ilgili zihnimizde ilk canlanan imge büyük ihtimalle, kara kıtadaki, açlık ile hastalıktan karınları şişmiş, bir deri bir kemik kalmış çocuklar olacaktır. 

Besleyici ve yeterli miktardaki gıdaya sürekli erişim, gıda güvenliğinin küresel tanımı olarak kabul görmektedir. Gıda güvenliği, gıdanın küresel paylaşımı ve arzındaki dengenin sağlanmasını ve gıda israfının en aza indirgenmesini gerektirmektedir. İklim değişiklikleri, tarım alanlarının azlığı ve diğer nedenler ile tarımsal üretimin olmayışı ve gıdada dışa bağımlılık, yalnızca açlık ile sonuçlanmamaktadır. Yanlış beslenme ve temel besin maddelerinden mahrumiyet, obeziteye de yol açmaktadır. Bu gerçeğin bir göstergesi olarak, dünyada obezite oranının en yüksek olduğu ve bu rahatsızlığın ciddi hayati risk ile önemli bir ekonomik yük oluşturduğu coğrafya, ülkemizden oldukça uzakta bulunan ve yukarıda anılan olumsuz özelliklere sahip olan Pasifik ada ülkeleridir. 

Yazının devamı