Yetiştirilmesi

Ortam, ışık ve sıcaklık: 

Yetiştiği doğal ortamda sıcak 26 – 320C, nem is çok yüksektir. Yarı gölge ortamları tercih eder. Bu yüzden evlerimizde kuzey ve doğu pencerelerinde yetiştirmek için idealdir.21- 22 0C sıcaklıklar phaller için sınırdır. Evlerimizde kış boyunca 26-32 0C sıcaklık sağlamamız imkânsız, bu yüzden nemi de düşürmek gerekir. Kışın 21-230C lerde yaşam sürdürmekteyiz. 210C orkideler için serin sayılmaktadır. 

Serin bir ortamda orkidemizi nemlendirmek hastalıklara davetiye çıkarmaktır. 240C altında orkideler sıcaklık stresine girer. Kalorifer peteğinin yanına alın ve bir kaba su doldurun. İçine küçük çakıllardan koyun. Sonra bunun içine su koyduktan sonra üzerine tel ızgara yerleştirin ve bu tel ızgaranın üzerine orkidenizi koyun. 15 günde 1 azot açısından düşük bir sıvı gübre ile orkidenizi besleyin. Önce içme suyuyla sulayın, sonra sıvı gübre eklediğiniz su ile sulayın

Yetiştirme Ortamı (Saksı harcı): Phaller asidik ortamda yetişirler. Organik maddeden de hoşlanmazlar. Bu sebeple harçlarına toprak, organik gübre vs. konulmaz. İdeal yetiştirme harcı ise agaclar.net’in efsanevi orkide ve etobur bitki uzmanı  rahmetli  Kimyager Dr. Garo Mirzahanyan’ın kendi kullandığı ve önerdiği  terkiptir.

% 60 fıstık çamı kabuğu (Harçta kullanacağımız çam kabukları yıkanmış, kurutulmuş ve fırınlanmış olmalıdır. Aluminyum folyoya sarılı olarak bir tepside 1500C ısıtılmış fırında bir saat tutulmalı ve sonra soğuyana kadar fırın içinde kapalı tutulmalıdır. Kabuklar 0,3-1 cm büyüklüğe kadar ufalanmalıdır.)

% 20 asidik torf (Mümkünse sphagnum yosunu),

% 10 odun kömürü kırıntısı

% 10 strafor kırıntısı 

Bu karışıma istenirse bir miktar tabii şişe mantarı kırıntısı da eklenebilir. Eklenen miktar torf miktarından düşülür. Orkide harcı diye içinde ne olduğundan %100 emin olmadığınız uyduruk paketli harçları kullanmak yerine kendiniz harç hazırlayınız.