Organik Tarım Yapmalı mıyım?

Rantabl olarak düşününce organik tarım yapmazsınız. Ancak, duygusal, vicdani, toplumsal yönleri güçlü olan insanlar böyle maceralara atılabilir. Ekonominin duygusallık kaldırmayacağı söyleyenler yanıldığının en önemli kanıtı organik tarımdır. Ekonomide gelişme farklı yapılardaki işletmelerin rekabet ve ilişkileri üzerine kurulabilir.  Eğer organik tarım macerasından kimse galip çıkmasaydı ne organik tarım olurdu, ne de organik ürünler büyük marketlerin rafında yer alırdı. 

Organik Tarım genel itibarı ile çevre, sağlık, ekoloji, doğa gibi kavramları ticaret, kâr, tüketim gibi modern çağın değerlerinin üzerinde gören insanlar tarafından başlatılmıştır. 1800’lerin sonlarında ortaya çıkan doğayla uyumlu tarım yöntemleri dar bir çevreyi ilgilendirir. Ancak, bu insanların inatçı ve inançlı çabaları sayesinde boş uğraş olarak görülen organik tarım, standartlara dayanan dünya çapında ticari bir sisteme dönüşmüştür. 

1960’ların sonunda organik ürün ticareti gelişmiş ülkelerde perakende sektörünü etkileyecek büyüklüğe ulaşır. 1970’lerde perakende şirketleri, uluslar arası kuruluşlar ve giderek devletler işin içine girmeye başlar. Uluslar arası organik ürün ticaretinde ortaya çıkan sorunlar IFOAM (Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu) tarafından oluşturulan asgari standartlar sayesinde en aza indirgenir 2014 yılında uluslararası organik ürün ticaret hacmi 72 milyar dolarlara ulaşmıştır. (Anonim 3, 2012 Sayfa 6)

Organik tarım faaliyetleri ülkemizde ‘Organik Tarım Mevzuatı’ olarak niteleyebileceğimiz Organik Tarım Kanunu (Anonim 1, 2004) ve yönetmeliği (Anonim 2, 2010) çerçevesinde yapılmaktadır. Organik tarım mevzuatına göre organik tarım konularında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Bakanlık) görevlendirilmiştir. Ülkemizde yönetmelik çerçevesinde oluşturulan asgari standartlar denetime tabidir. Organik tarım faaliyetleri üretimin en başından itibaren tüketiciye ulaşıncaya kadar, her aşamasında standartlar doğrultusunda Bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluşlarca denetlenir ve belgelendirilir.

2014 yılında 72 Milyar Doları bulan organik tarım piyasasına karşın Türkiye’nin organik ürün ihracatı 86 milyon Dolardır. Ülkemizde organik tarımın ekonomik hacmi yaklaşık 350 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. Organik ürünlerin tüketimi için harcanan para 50 milyon dolar civarıdır Tüketimin önemli bir bölümünün organik tarımda kullanılan sertifikaya tabi girdiler olduğu hesaplanırsa Türkiye’nin kat etmesi gereken yol daha iyi anlaşılacaktır.