Destek sistemi seçimi

En iyi güneşlenme, havalanma ve zirai mücadele etkinliği için destek sistemlerinin buna uygun seçilmesi gerekmektedir. Son yıllarda 3 sıralı V sistemleri, yarım çardak ve çardak sistemleri oldukça yayınlaşmaktadır. Ancak hala hastalık şiddetini ilaç kullanımını artıran duvar, Avustralya, büyük T gibi destek sistemlerine geniş alanlarda rastlamak mümkün olmaktadır.

 

Kış budaması

Budamanın hangi amaçlarla yapıldığına, budama ile ilgili temel prensiplere baktığımızda aslında her gerekçenin bizi aslında daha etkin zirai mücadeleye götürdüğünü görürüz.

Bir diğer önemli konu bordo bulamacı kullanımıdır.

Bordo bulamacı nedir?

Bordo bulamacı bağcılıkta önemli bir yere sahip, özellikle budamadan sonra uygulanan bakırlı bir karışımdır. Genellikle üretici tarafından hazırlanmakta ve bu yöntem daha etkili kabul edilmektedir. Ancak son zamanlarda hazır bordo bulamacı da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Farklı amaçlarla % 1, 1,5, 2, 3, 4 ve ya 5 olarak hazırlanabilir. En sık kullanım şekli bağlar budandıktan sonra en geç uyanmaya 15 gün kalana kadar %4 lük bordo bulamacı uygulanmasıdır.

 

Bordo bulamacı hangi amaçlarla kullanılır?

 

Budama artıkları

Organik tarımın ve organik bağcılığın gündemimize iyice yerleşmesinden sonra budama artıklarının toprağa kazandırılması uygulamaları görülmeye başlanmıştır. Ancak budama artıkları özellikle mantari hastalık etmenlerini üzerinde barındırmaktadır. Bu da hastalık etmenlerini kendi elimizle toprağa vermek demektir. Budama artıkları en kısa zamanda bağdan uzaklaştırılmalı ve yakılarak imha edilmelidir. Bağın arasından toplanıp bağın kenarında yığmak da hastalık etmenlerini ortamda tutmak demektir.

 

Yaz budaması (yeşil budama,palatır)

Gözlerin uyanmasından hasada kadar olan aktif devrede, ürünün miktar ve kalitesini artırmak, omcaların daha iyi havalanmasını ve güneşlenmesini sağlamak amacıyla yapılan asmaların sürgün yaprak salkım vb kısımlarının çıkarılması uygulamalarına yaz budamaları veya yeşil budama denilmektedir. Uygun yaz budaması ile zirai mücadele etkinliğin artırmak mümkündür.

Yaprak Alma

Yeşil sürgünlerde yaşlı, gölge yapan ve havalanmayı engelleyen yaprakların alınması işlemidir. 

Aşırı yaprak alma, asmanın gelişmesine ve ürünün iyi bir şekilde olgunlaşmasına engel olur. Ayrıca bir sene sonrasının verimliliğini de düşürür

AŞIRI YAPRAK ALMA KALİTE KAYIPLARINA NEDEN OLUR!