Türkçe Adı: Nane Latince Adı: Mentha x piperita subsp.

Nane, çok eski bir kültür bitkisidir. İnsanlar naneyi yakın çevrelerine dikmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir. Evlerinin bahçelerinde ve saksılarında yetiştirmektedir. Çiçeklenmeden önce sık sık biçilmeleri sonucu yeni sürgünlerini hızla oluştururlar. Bahçede ve el altındaki naneler kızartma, çorba, cacık, salata ve birçok yemekte; iştah açıcı, çeşni ve lezzet verici olarak kullanılmaktadır.

Nane mutfak kullanımının dışında bugün halk ilacı olarak kullanımdadır. Nanenin önemi; antiseptik, anaztezik, serinletici, ferahlatıcı, yatıştırıcı, gaz söktürücü bulantı kesici özelliklerinin olmasıdır. Nane, çay gibi kaynatıldığında hıçkırığı keser, ishale karşı da etkilidir. Nane birçok ilaçların yapımında, şekercilik, diş macunu, çiklet, sabun, parfümeri sanayinde ham madde olarak kullanılır. Naneyi bu kadar kullanıma açık yapan nanenin iyi kimyasal özellikler taşıması ve güzel bir aromasının olmasıdır.

Nanenin ilginç bir özelliği yapısında bol miktarlarda “selenium” bulundurmasıdır. “Selenium” iyi bir antikanser ve etkili bir antioksidandır. “Selenium” E vitamini ile birlikte kullanılması durumunda daha etkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Bu etkileşimi sağlamak için nane ve havucun birlikte salatalarda kullanılması daha uygun olacaktır.

Nane araştırma bombardımanına tutulan bitkilerden birisidir.  Nanenin antikanser ve antitümör özelliklerini gösteren iyi çalışmalar mevcuttur. Nane bitkisinde otuzun üzerinde antioksidant bulunmaktadır. Nanede yüksek oranda bulunan antioksidantların bazıları ‘alanine’, ‘dimethyl-sulfoxide’, ‘isomenthone’, ‘riboflavin’ ve ‘rosmarinin-acid’ sayılabilir. Nanede antitümör olarak görev yapan kimyasalların özelliği farklı türdeki kanserlerde de etkili olmasıdır. Hücreleri mutasyonlardan koruyan ‘o-cresol’ ve  ‘p-cresol’ kimyasallarını yapraklarında bulunduran nadir bitki nanedir.