Vücudumuz için temel enerji kaynağı glikoz’dur..

Glikoz serbest olarak kanda bulunan ve kan şekeri olarak tanımlanan bir karbonhidrattır. Organlarımızın en önemli ve genellikle tek enerji kaynağı olarak tanımlanmaktadır. Örneğin; özel durumlar dışında, beyin ve böbreğin sadece glikoz kullandığı bilinmektedir.

Vücut ağırlığımızın yalnızca %2’sini oluşturan beynimiz, vücudumuzdaki şekerin %25’ini kullanır. Beyin-şeker ilişkisi çok önemli olduğu için de beynimize bazı özel imtiyazlar tanınmıştır. Örneğin vücudumuzun diğer hücreleri şekeri yalnızca insülin varlığı halinde kullanabilirken, beynimiz insüline ihtiyaç duymadan da şekeri kullanabilmektedir.

Ancak glikoz sadece çayın içine atılan veya tatlıların yapımında kullanılan sofra şekeri olarak düşünülmemelidir. Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat bulunduranların çoğu vücudumuzda enerji amaçlı kullanılmak üzere glikoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde ki organımız yani pankreas ise kaslarımızın ve diğer dokuların kandaki glikozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan "insülin" adında bir hormon üretmektedir. Besinlerle kana geçen glikoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girerek, hücreler tarafından yakıt olarak kullanılmaktadır. Eğer glikoz miktarı vücut ihtiyacının çok üzerinde ise karaciğer (şeker deposu=glikojen), yağ dokusu içinde depolanmaktadır.