ROTASYON

Ekolojik rotaya allelopatik bitkilerin eklenmesi yabani otların kontrolünde yararlı olabilir. Mahsul rotasyonunda, bitki kökleri tarafından rizosferde salınan allelokimyasallar ve önceki ürün kalıntılarının parçalanması, yabani otların önlenmesinde yardımcı olur. Örneğin, sorgumdan sonraki bitkilerde, sorgum allelokimyasallarının salınması nedeniyle yabancı ot nüfusu önemli ölçüde azalmıştır. Bu nedenle, pirinç- buğday sisteminde, buğday hasatından sonra ve pirinç naklinden önce allelopatik ürünlerin yetiştirilmesi, pirincin yabani otların kontrolünde yararlı olabilir.

pixabay.com

Farklı ürün rotasyonları üzerine yapılan 10 yıllık bir çalışma; Mısır-soya fasulyesi, sürekli mısır ve soya fasulyesi-buğdayı takip eden bitkide tilki kuruğu(Setaria faberi [R.] Hermm.) yoğunluğunda belirgin bir düşüş olduğu gösterilmiştir. Aynı şekilde, ayçiçeği-buğday rotasyonunda yabani yulafın(Avena fatua L.) ve kanada devedikenlerinin (Cirsium arvense [L.] Scop.) yoğunluğu ve kuru biyokütlesi azalmıştır.

Rusya'da yapılan bir rotasyon çalışmasında, kolza ile rotasyonda yetiştirilen mahsullerde, % 40'a kadar otların bastırıldığı belirtilmiştir. Yabani aspir (Carthamus oxyacantha  M.), Pakistan'ın yağış alanlarının zararlı otlarından biridir. Bununla birlikte, buğday tarafından boşaltılan tarladaki nüfusu, nohuttan köklerden bazı allelokimyasal maddelerin salınması nedeniyle daima nohuttan boşaltılmış alanlardan daha yüksektir.  

Böylelikle, belirli bir bölgedeki herhangi bir yetiştiricilik sistemindeki ürünlerin doğru rotasyonu, yabani otların, yüzyıllar boyunca kullanılan kimyasal, manuel ve mekanik yöntemlere güvenmede kontrol edilmesi için başarılı bir strateji olarak kullanılabilir.