Bu bölgedeki çökelek türü peynirler:

Hatay tulum çökeleği: Her gün yapılan çökelek deri bir tulum içine basılır. Tulum dolunca serin bir yerde saklanır. İçine zahter, çöreotu da konulabilir. 

 

Antakya zahterli Cara çökeleği: Çökelek zahter katılarak tek kulplu büyük bir Cara (testi, küp) içine basılır, serin bir yerde saklanır.

 

Sürk: Arapçada çökelek anlamına gelen "Sürk", Hatay'a özgü yöresel bir peynir çeşididir ve asitliği ilerlemiş sütten veya yoğurttan, yağ üretilen yörelerde yağın eldesinden sonra geriye kalan ayranın kaynatılmasıyla elde edilen çökelekten yapılmaktadır. Üretimi genellikle köylerde veya yöredeki küçük işletmelerde gerçekleştirilmektedir. Geleneksel bir süt ürünü olan sürk, ayran çökeleğinden hazırlanan kurota benzemektedir. Ancak armuda benzeyen şekli, kırmızımsı rengi ve yapımında baharat kullanılması nedeniyle kuruttan farklılık gösterir. Çökelek elde edildikten sonra kırmızı pulbiber, toz karabiber, kekik(zahter), kimyon, tuz, mahlep, yenibahar, zencefil ve dövülmüş hindistan cevizi gibi bir çok baharat ile isteğe bağlı olarak sarımsak ilave edilerek iyice karıştınlır. Hazırlanan karışım portakal büyüklüğünde parçalara ayrılarak elle armut (konik) şekli verilir. Armut şekli verilen çökelekler hasır bir tepsi üzerine tülbent serildİkten sonra belli aralıklarla dizilir ve üzeri tekrar tülbentle örtülerek 3-4 gün süreyle gölge bir yerde kurutulur. Bu şekilde hazırlanan sürk 20-25 gün süreyle beyaz ya da saman kağıdına sarılarak küflendirilir. Kahvaltılarda, salatalarda yada sadece sızma zeytinyağının içine ince ince doğranarak kullanılır.