Organik tarım ne değildir?

Organik tarımı kavramak, ne olduğunu anlamak; öncelikle ne olmadığını anlamaktan geçer. Belki böylesi daha iyi olur. Organik tarım, “üç beş çatlağın yaptığı tarım” değildir. Sadece felsefik bir yaklaşım da değildir. Kurtlu olmadığı gibi, şekilsiz, renksiz, yamuk ve çürük ürün de değildir organik ürün. Bilinçsiz tüketici gözüyle bakıldığında; yamuk ve şekilsiz ürün, ya organiktir yada hormonludur. Kafası bilinçli olarak karıştırılmış tüketiciler, bu iki uç nokta arasında gidip gelirler. 

Organik ürün, üreticinin yada satıcının ikna yeteneğine muhtaç ürün de değildir. Organik ürünler üzerinde gerekli her türlü amblem ve bilgi mevcuttur ve sertifikalıdırlar. Organik ürünler çok pahalı ürünler de değildir, bir miktar fiyat farkı ise sağlıklı beslenmek isteyen tüketiciler için çoğu zaman tolere edilebilir sınırlardadır. Üstelik organik semt pazarlarının yaygınlaşmasıyla birlikte bu fiyat farkı çoğu ürün için ortadan kalkmıştır.

Organik tarım konusunda halk tarafından yaşanan kafa karışıklıkları bir nebze olsun anlaşılabilir durumdadır ancak tarım içinden yada dışından bir çok akademisyen ve uzman da benzeri kafa karışıklıklarını yaşamaktadır. Gıda takviyesi niteliğinde ürünler satan ve sağlık kürleri öneren bir akademisyen her fırsatta “muhtemelen iyi niyetle ama bilinçsizce” organik ürünler konusunda hatalı bilgi verebiliyor ve halk tarafından dikkatle takip ediliyor. İyi niyetle diyorum çünkü kaybolan türlerimize ve artık bulamadığımız tohumlarımıza dikkat çekmek istiyor ancak her nedense tüm tv programlarında ve söyleşilerde üzerine basa basa organik tarımı örnek gösteriyor. Haklı olduğu bu konuda, en son karşı çıkması, kızması ve örnek göstermesi gereken organik tarımı sürekli hedef alıyor olmasını anlamak kolay değil. Kimya alanında çalışan bir bilim insanı kaybolan yerli tür ve çeşitlerimize dikkat çekmek için neden sürekli organik tarımı hedef göstersin ki? “koş, organik arı domatese koş” diye bağıran satıcının önünde kuyruk olan hanım teyzelerden biraz farklı olması gerekmiyor mu bilim insanlarının?