Kozmik ritmin dikkate alınması

2017 yılında Nobel tıp ödülü, insanın biyolojik saati ile ilgili çalışma yapan  bilim adamları: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young’a verildi. Bu çalışmaya göre; iç saatimiz,  fizyolojimizi büyük bir hassasiyetle günün önemli safhalarına göre uyarlar; davranış, hormon seviyeleri, uyku, vücut ısısı ve metabolizma gibi kritik fonksiyonları düzenler. Dış çevre ile iç biyolojik saat arasında geçici bir uyumsuzluk doğduğunda, örneğin uzak bir yere seyahat edip “jet lag” yaşadığımızda sağlığımız olumsuz etkilenir ve yaşam tarzımızla iç saatimiz arasında bir uyumsuzluk olursa hastalık riski artar.  Söz konusu araştırmalar önce bitkilerde üzerinde gerçekleştirilmiştir. 

Biyolojik-dynamik tarımda ise bitkilerin bu içsel ritimlerinin kozmos ile bağlantılı olduğu düşünülür.  Hatta kozmossun bitkilerin bu içsel ritmini etkiledi düşünülür.

Örneğin: bitkilerinde günlük bir ritmi vardır.  Özsuyu öğleden sonra yapraklardan aşağı köklere iner, sabah ise bitki öz suları köklerden yukarı çıkar, yoğun bir selüloz dolaşımı vardır.  Saat 09.00 da ise en üst noktaya ulaşır ve yaprak ve kök hücreleri daha taze ve şişkindir. Buna karşılık öğleden sonra ise yapraklar daha kötü gözükür. Bu sebeple yaprağı yenen sebzelerin sabah hasat edilmesi önerilir. 

Dünyanın da kendi ritmi var. Kendi ekseni etrafında 24 saatte dönmesi gece ve gündüzü oluşturur. Dünyanın güneşin neresinde olduğuna  göre de gece ve gündüzünü yaşarız.  Güneşin etrafında belirlediği eksende dönmesi de mevsimleri meydana getirir.  Dünyanın bu ritmi bu kadar etkili olurken, neden gökyüzü / kozmos tarımı etkilemesin diye düşünülür! Gökyüzünde 88 takım yıldızdan 12 tanesi, Güneş’in ekliptik düzlemine denk gelmektedir. Zodyak burçlar kuşağı olarak adlandırılan bu kuşaktaki takımyıldızlar zodyak takımyıldızları olarak bilinirler. Bu bizim burçta dediğimiz 12 zodyak takım yıldızının farklı kosmos güçlere sahip olduğu düşünülür. Bu 12 burçun, dört elementini  de (toprak, ateş, hava, su) dikkate alarak  tarım: ekim, dikim, gübreleme, hasat, münavebe gibi uygulamalar yapılır. Bunun gibi ayın hareketlerinin de tarımı etkilediği düşünülür.