Tarımda Sürdürülebilirlik ve Yeşil Uygulamalar

Günümüzde artan dünya nüfusunun beslenmesi için daha fazla üretim ve kazanç elde etme amacıyla yapılan uygulamalar artık yerini sürdürülebilir tarımın önem kazandığı uygulamalara bırakmıştır. Tarımsal üretim sonuç olarak;  toplum, ekonomik koşullar ve çevrenin de düşünüldüğü entegre bir üretim şekline dönüşmüştür 

Geleneksel olarak yapılan tarım uygulamaları yerine, koruyucu tarım uygulamalarının giderek yaygınlaşmaya başlaması insan sağlığı ve çevreyi korumayı hedefleyen bu yeni görüşlerin bir sonucudur. Toprağın daha az örselendiği bu uygulamalar ile topraktan su kaybını en aza düşürme ve toprak erozyonu gibi önemli konular istenilen düzeylere indirgenebilmekte, çevresel endişelerinde azalması sağlanmaktadır (Hobbs, 2007).

Toprak işleme dışındaki tarımsal pratik ve teknolojiler, günümüzde ‘Hassas Tarım Uygulamaları’ adı verilen yeni bir başlık altında yerini bulmuştur. Hassas tarım, zamansal ve konumsal değişkenliğin yönetiminde teknoloji kullanımı yanında kaynak kullanımını da etkin kılacak şekilde girdi ve elde edilecek gelirin optimizasyonunu sağlamak şeklinde tanımlanmaktadır. 

Geleneksel tarımda yapılan uygulamalar; tüm arazide toprak yapısında tekdüzelik, arazinin her yerinde eşdeğer su ve gübre gereksinimi, iklimsel koşulların değişmezliği, ürünlerin aynı anda olgunlaşacağı gibi varsayımlar üzerine kurulmuştur. Aslında aynı üretim alanı içerisinde toprağın gübre ihtiyacında değişimler olabileceği gibi bitkilerin su ve hastalıklara karşı ilaç gereksinimlerinde de farklılıklar söz konusudur. 

Gerektiği yere gerektiği kadar gübre verilmesi ve ilaçlama yapılması gibi uygulamalar girdi kullanımı etkinliğini de sağlarken maliyeti de azaltmaktadır. Bu şekilde yapılan uygulamalar ile aynı zamanda çevreye duyarlı olunduğu mesajının iletilmesi de yadsınamaz bir gerçektir. 

Sensörler ve gerekli bilgisayar teknolojileri ile donatılmış ‘Akıllı Tarım Makinaları’ ve  ‘Mekanizasyon Uygulamaları’; tarla etkinliği, ürün kalitesi ve verimliliğin istenilen düzeye ulaştırılmasında en önemli bileşenler olarak görülmektedir.