1. Hastalık ve Zararlılar

a. Odun Dokusu Hastalıkları, Ölükol, Armillaria Kök Çürüklüğü

Bağlardan alınan numuneler Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde fungal hastalıklar bakımından analize tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda numunelerde odun dokusu hastalık etmenleri (Phaeoacremonium sp., Eutypa sp., Phaeomoniella sp., Botryosphaeria sp.), Ölükol (Phomopsis viticola) ve Armillaria Kök Çürüklüğü (Armillaria mellea) saptanmıştır. 

 

Sağlıklı asmalarda köklerden yapraklara ve yapraklardan geriye doğru iki yönlü bir iletim gerçekleşmektedir. Ancak odun dokusunda tespit edilen bu etmenler asmanın kök ve gövdelerinde iletim demetlerini tıkadığından dolayı yeterli su ve besin transferi olamadığından gözlerin uyanmasını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca hastalık etmenleri uyanan bağlarda boğum aralarının ve sürgünlerin kısalmasına, yaprakların küçülmesine, gelişme geriliğine, fotosentez bozukluklarına, meyve verim ve kalitesinde düşüklüklere ve hatta kurumalara sebep olmaktadır. Ayrıca son yıllarda asmanın dormant (uyku) döneminin ılık geçmesi, fungal etmenlerin daha uzun süre aktif kalmasına ve odun dokusu hastalıklarının artmasına neden olmaktadır. 

 

b. Zararlılar

Bağlarımızda filoksera (Viteus vitifolii), bağ maymuncuğu (Otiorhynchus spp.) ve haziran böceği (Polyphylla spp.) yer yer görülmekte olup, bu zararlılarla mücadele oldukça zordur. Filoksera ve haziran böceğinin kimyasal mücadelesi yoktur. Bu zararlılardan filoksera ve haziran böceği asmanın köklerinde beslenerek hastalıklarda olduğu gibi çubuklara yeterli besin iletimini önleyerek uyanmada sorunlara yol açmaktadır. Bağ maymuncuğu ise yeni uyanmaya başlayan gözlerde doğrudan zarar yaptığı için don zararı ile karıştırılabilmekte, ilaçlama yapılsa bile bu dönemde asmada yaprak alanının azlığı nedeniyle ilaçlamanın etkinliği azalmaktadır. Bu nedenle zararı önlenemeyip uyanmada azalma meydan gelmektedir. Ayrıca bağlarımızda son yıllarda yayılmaya başlayan unlu bitin (Planococcus ficus) de köklerde beslenerek asmaları zayıflattığı bilinmektedir. 

   

Bu hastalık ve zararlıların bir veya birkaçının aynı bağlarda birlikte bulunması,  genellikle su ve besin maddesi iletimini aksatması ve özellikle köklerde zarar yapması asmalarda uyanmayı farklı derecelerde olumsuz etkilemektedir.