Soğuk Yöntem Zeytinyağlı Sabun Yapalım mı?

Konu : Yaşam

Ne zengin bir coğrafyada yaşıyoruz, şükürler olsun. Sınırsızı sunuyor cömert doğamız, yeter ki 
üretmek isteyelim.

Ne zengin bir coğrafyada yaşıyoruz, şükürler olsun. Sınırsızı sunuyor cömert doğamız, yeter ki üretmek isteyelim.

Zeytin ağacı ve nimetleri ile tanışmam çok da eskilere dayanmıyor ama Edremit Körfezi ve ülkemizin zeytin yetişen bir çok bölgesinde halen yapılan geleneksel kaynatma sabunların haricinde son zamanlarda yapmaktan ve kullanmaktan keyif aldığım soğuk yöntem zeytinyağlı
sabunlardan bahsetmek isterim sizlere.



Geleneksel kaynatma yöntem sabun yapımı aslında, artık yağları değerlendirme yöntemidir ve büyük ustalık ister; en az 50-100 kg yağlarla büyük kazanlarda yapılmalıdır ki bu uğraşa değsin.

Soğuk yöntem sabunlarda durum daha farklı. 1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır. Çırpıcı ile karıştırılır. Sabunlaşma başlar ve biraz daha karıştırılır. Bu üç malzeme puding kıvamına gelince kalıplara dökülür ve 24 saat sonra kesilir, kalıptan çıkarılıp, kurumaya alınır. Yaklaşık 6 hafta serin ve gölge bir yerde kuruması beklenir, sonrasında kullanıma hazırdır.


Zeytinyağının yemeklik olması ve kalitesi önemlidir. Çünkü bu detay sabununuzun kalitesini de belirler. Üretici değilseniz, aynı yerden tedarik etmeye çalışınız. Çok yüksek asitli zeytinyağını (20 FFA) sıcak sabun yaparsınız, 5 asitleri de soğuk sabun olarak değerlendirirsiniz. Ben Adatepe Zeus butik zeytinyağı kullanıyorum ya da kendi okulumdan… Edremit M.Y.O Zeytincilik Bölümü ürünlerinin halka da satışı söz konusu, hatta kargo da yapılabiliyor.

Yazının devamı