Örgüt Yapısı: Seferberlik Modeline Göre Eğitim

8. madde: Kadın ve erkek her Türk vatandaşı millet mektebinin yardımcısı ve asli öğrencisidir.

9. madde: Millet mektepleri örgütünün genel başkanı ve millet mekteplerinin başöğretmeni Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal’dir.

10. madde: B. M. M. Başkanı, Başbakan, bakanlar, genelkurmay başkanı, Halk Partisi genel sekreteri bu örgütün başkanlarıdır.

11. madde: Milli Eğitim Bakanlığı millet mekteplerinin genel teşkilat ve faaliyeti için yol gösterir ve emir verir.

12. madde: Milli eğitim bakanlığı tarafından gösterilen yol ve verilen emirler doğrultusunda millet mekteplerinin kurulması, açılması ve idaresi görevi valiliklerindir.

13. madde: Millet mektebi dershanelerine öğretmen tayini, bu dershanelerin çeşidinin belirlenmesi, öğretimin verilen emirler doğrultusunda devam etmesi gibi mesleki görevlerin yerine getirilmesi de derece derece Milli eğitim müdürlerine ait olup, Milli eğitim memurları bu görevleri, kendilerine yol göstermek üzere meydana getirilen iç yönerge kurallarına uygun olarak yerine getirirler.

14. madde: Millet mektepleri genel örgüt yapısının kısımlarını iller oluşturur.

15. madde: Her ilde millet mekteplerinin oluşturulması ve idaresi derece derece, ildeki mülki kısım ve zincire uygun olarak oluşan il, ilçe, nahiye, köy veya mahalle heyetlerinin görevidir. İl heyeti, valinin başkanlığında milli eğitim müdürü (heyetin genel sekreterliğini yapar), il meclisinden seçilmiş bir üye, Halk partisi mutemedi, belediye başkanı ve Türk Ocağı başkanından oluşur. Bu heyet gerektiğinde karar verme ve işleri yürütme konusundaki yetkilerini vali, milli eğitim müdürü ve Halk Partisi mutemedinden oluşan bir meclise bırakabilir.